Žitarice
Shutterstock
Žitarice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ljudi koji jedu integralne žitarice imaju verovatnoću da će živeti duže i izbeći srčane bolesti, pokazalo je američko istraživanje.

Stručnjaci s Univerziteta Harvard došli su do zaključaka na osnovu analiza tokom istraživanja u kojem je učestvovalo više od 74.000 žena i 44.000 muškaraca.

Istraživanje je vršeno 35 godina.

DA LI ČESTO KORISTITE U ISHRANI INTEGRALNE NAMIRNICE?

 

Naučnici su otkrili da osobe koje jedu više celovitih žitarica imaju manji rizik da umru od srčanih bolesti.

Svakodnevno konzumiranje jedne porciju ili 28 grama proizvoda od celovitih žitarica, poput smeđe riže, zobenih pahuljica, hleba i testenine od celovitih žitarica, smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti za devet posto, piše, između ostalog, u studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association Internal Medicine.

pecivo hleb žitarice pšenica gluten celijakija

Profimedia

Istovremeno, naučnici nisu pronašli vezu između potrošnje celovitih žitarica i smrtnosti od raka.

"Nalazi podržavaju moderne prehrambene smernice koje preporučuju da treba jesti celovite žitarice kao prevenciju protiv hroničnih bolesti, ali takođe dokazuju da ovakva vrsta ishrane može produžiti život", utvrdila je ova studija Hardvardskog univerziteta.

PROČITAJTE JOŠ: