NOVA EPIDEMIJA! Bol u leđima povećava rizik od smrtnosti kod žena

eklinika.rs/Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-04-28 13:53:04 2021-04-28 13:53:04

Zna se da neki tretmani imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte, poput opioida za lečenje bolova

Shutterstock, ilustracija

Novo istraživanje rađeno na Boston Medical Center identifikuje povećani rizik od smrtnosti za žene sa bolovima u leđima, u poređenju sa ženama koje nemaju ovaj zdravstveni problem. Nalazi nove studije, objavljene u Journal of General Internal Medicine, otkrivaju da blagi bolovi u leđima (bolovi koji ne sprečavaju čoveka da vežba ili obavlja svakodnevne aktivnosti) utiču na dužinu nečijeg života, ali je rizik od smrtnosti povećan kod odraslih žena, sa jačim bolovima u leđima.

Neaktivnost je povezana sa većom smrtnošću
Studija Bostonskog medicinskog centra postavlja pitanje da li vremenom bolje tretiranje bolova i invaliditeta povezanim sa leđima može da produži život čoveka. Bolovi u leđima vodeći su uzrok invaliditeta širom sveta, a invaliditet i neaktivnost su uglavnom povezani sa većom smrtnošću. Nova studija je identifikovala potencijalne puteve između bolova u leđima i smrtnosti, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može da dovede do gojenja i razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti. Bolovi u leđima takođe su povezani sa lošom ravnotežom i padovima, što za rezultat ima prelome, a takvi prelomi su povezani sa povećanim mortalitetom.

Najveći rizik od smrtnosti uočen kod žena
Ovo je prva studija i sistematski pregled literature o povezanosti bolova u leđima i smrtnosti, a istraživanje je praćeno metaanalizom smrtnosti od svih uzroka, u 11 studija, sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih. Istraživači naglašavaju da starost, u ovoj analizi, nije uticala na povezanost bolova u leđima i smrtnost, što je neočekivani rezultat, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima povećava sa godinama. Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene, one koje su imale jači bol u leđima.

Efikasni nefarmakološki tretmani lečenja
Nefarmakološki tretmani koji se preporučuju za lečenje bolova u leđima uključuju akupunkturu, kiropraktiku, masažu i fizikalnu terapiju. Postoje dokazi da su ovi tretmani efikasni u lečenju bolova u leđima i smatraju se bezbednim. Ali, zna se da neki tretmani imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte, poput opioida za lečenje bolova. Mnogo ljudi širom sveta umrlo je zbog epidemije opioida, a bolovi u leđima među najčešćim su razlozima zbog kojih se opioidi prepisuju.

Expand player
Pogledajte više