Testiranje, lek, laboratorija
Shutterstock
Testiranje, lek, laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da li će lek "Allocetro" biti efikasan protiv različitih sojeva korone ili ne, mora da potvrdi studija treće faze kliničkih ispitivanja, a zasada se pokazao veoma delotvornim.

To pokazuje i podatak da se 90 procenata teških pacijenata sa kovidom oporavilo nakon lečenja ovim lekom, a taj podatak navodi komapnija "Biomed Enlivex Therapeutics".

Saopšteno je prošle nedelje da su ohrabrujući rezultati ispitivanja leka u fazi dva u lečenju teških pacijenata obolelih od korone.

Od 16 pacijenata sedam je bilo u teškom, a devet u kritičnom stanju. Većina njih pripada starosnoj grupi od 40 do 60 godina i svi spadaju u rizične grupe, kada je kovid u pitanju, bilo da su gojazni, da boluju od hipertenzije. Većina su muškarci, kod kojih je, kako su pokazala pojedina istraživanja, veća stopa smrtnosti od korone.

Njih 14 lečeno lekom "Allocetro"oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru. Iz kompanije su poručili da nijedan pacijent koji je koristio ovaj lek nije umro. Treba reći i da se u prvoj fazi ispitivanja lek pokazao efikasnim jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Pojedini pacijenti govorili su o svom iskustvu s ovim lekom i istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promene u organizmu. Naglašavaju da im se polako vraćala snaga iako su kašalj i problemi sa disanjem i dalje bili prisutni, ali su se osećali znatno bolje.

Mehanizam delovanja leka je imunomodulacijski. Za njegov razvoj korišćeno je istraživanje profesora Drora Mevoreša sa odeljenja za korona virus Medicinskog centra u Hadassahu.

Korona, bolnica, pacijenti

Tanjug/AP/Daniel Cole

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

"Lek "Allocetra" namenjen je za lečenje različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imunološkog sistema što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunološkog sistema - zvanih citokini - istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju", objasnio je profesor i dodao:

"Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriji tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu da zaustave upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od korona virusa".

Lek potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone njihov imunološki sistem koji je "van kontrole".

"Verujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji sa konvencionalnim lečenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata sa koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno", rekao je profesor.

PROČITAJTE JOŠ: