NAROD HUNZA - NAJSREĆNIJI NA PLANETI Ne znaju za rak, umor, bolest, a u ovome je "caka"!

Jelovnik i način života najzdravijeg naroda na svetu je jednostavan

Anapurna, Nepal
Foto: Profimedia

Početkom sedamdesetih, Nešnal džiografik objavio je seriju članaka o najdugovečnijim ljudima širom sveta. Narod Hunza, iz doline Hunza u severnom delu Pakistana, bio je jedan od tih naroda – žive i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan pre nego što su napustili ovaj svet.

Dolina Hunza je plodna dolina idealna za bavljenje poljoprivredom i izolaciju od ostatka sveta. Nalazi na velikoj nadmorskoj visini. Regija je svojom prelepom prirodom koja oduzima dah i gostoprimstvom bez premca devedesetih bila popularno odredište za američke i evropske turiste.

Danas turizma praktično nema, te je to idilično, utopijsko okruženje.

DA LI BI MOGLI DA ŽIVITE KAO NAROD HUNZA?

Ukupan broj glasova: 77

 • Da!: 71% (55)
 • Ne!: 29% (22)

Koliko dugo živi narod Hunza?

Niko zapravo ne zna koliko dugo žive pripadnici naroda Hunza. Lekari su pregledali Hunze i pogađali koliko ljudi imaju godina. Bez previše fokusiranja na dokumentovanu maksimalnu starost, zaista neobična činjenica je da svi izveštaji o narodu Hunza pominju da je starija populacija mršava, vitalna i praktično bez bolesti, što važi do danas.

Kako se čuvaju od bolesti

Vežbaju. Okruženje u kojem žive je planinsko i izuzetno je neravnog terena. Sela su neverovatno izolovana, a neka od njih stara su više od 1.000 godina. Hunze nemaju drugog izbora nego da se kreću po grubim i strmim prolazima.

Obradivo zemljište se takođe ne nalazi uvek neposredno pored kuće. Neki pašnjaci su na dva sata hoda od sela. Za Hunze se kaže da su srdačniji od čuvenog snažnog naroda Šerpa iz regije Himalaje.

Suvo voće Suva šljiva kajsija Suvi Sušeni ananas
Foto: Shutterstock

Njihova ishrana

Hunze se uglavnom hrane sirovim biljkama. Budući da su toliko izolovani, Hunze nemaju na čemu niti da kuvaju hranu, niti imaju mnogo životinja na raspolaganju za jelo, pa sade ono što mogu i sakupljaju ostalo. Kajsije, trešnje, grožđe, šljive i breskve uzgajaju Hunze. Takođe jedu puno žitarica – pšenice, ječma i prosa – i čapati, njihov svakodnevni hleb.

Ali da li su srećni?

Apsolutno. U stvari, neki istraživači su ovaj narod nazvali najsrećnijim ljudima na svetu. Hunze imaju određenu strast i polet za životom.

Šta možemo naučiti od naroda Hunza

Jedite sirovo voće i povrće, vežbajte svakodnevno, budite pozitivni.

Više vesti o sličnim temama čitajte OVDE!

 • Korisnik: Luka
  24/09/2020 - 15:28
  Glupi Albanci,umesto sa budu domisljati,takticni i gostoprimivi,uvek nadju razlog za svoje opravdanje. Zato im je i takva siruacija , nista im ne ide od ruke....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi