Crna rotkva
Shutterstock
Crna rotkva

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako vas ili nekog vašeg bližnjeg muči suvi kašalj onda je crna rotkva sa medom odlično rešenje. Ovaj recept sa prirodnim sastojcima su pravile naše bake. Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

Prirodni lek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta, a sirup se priprema dan ranije.

Sastojci:

veća crna rotkva
2 pune kašike meda ili 4 kašike šećera

Priprema:

Rotkvu lepo operite i osušite. Ako se desi da ne stoji ravno odsecite malo donji deo da bi stajala. Takođe isecite i malo gornjeg dela koji će vam poslužiti kao poklopac. Zatim napravite udubljenje i neka vam zidovi ostanu debljine 2 cm (slično kao tikvicu kad dubite). U rotkvu sipajte med, treba da napunite više od pola ili šećer ako ste alergični na med ili ga nemate u kući. Poklopite je onim vrhom što ste isekli i ostavite preko noći. Ujutru će se u rotkvi formirati lekoviti sirup koji vam pomaže u borbi sa suvim kašljem.

Sirup od rena

Profimedia

Primena sirupa:

Ovaj lekoviti sirup trebate da uzimate 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

Kako da dopunite sirup:
U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med ili šećer i ujutru će biti spreman za korišćenje. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu.

Ovaj sirup nas brzo oslobađa kašlja, ali dijabetičari i deca mlađa od godinu dana treba da budu oprezni, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos lekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Mozgalica

26.10.2020 19:54

Ima i danas ali savremenih baka koje neznaju ništa.