voće
Shutterstock
voće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kao što znamo, veoma je zdravo jesti voće i povrće svaki dan. Naravno, određene namirnice imaju više nutrijenata od drugih, a nas je zanimalo koje voće je najzdravije.

Stručnjaci su upoređivali voće, njihov sastav i koliko utiču na naše zdravlje, te su napravili listu najzdravijeg voća na svetu.

Maline sadrže veliku količinu antioksidanata koji umanjuju rizik od brojnih vrsta kancera. Uz to, bogate su i vitaminom C.

Trešnje, voće, višnje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Na drugom mestu su brusnice, a njihova tajna krije se u antibakterijskoj ulozi. One sprečavaju pojavu određenih bakterija i posebno su pogodne za urinarne infekcije. Uz to, ove bobice su i jak prirodni antibiotik.

Borovnice imaju veoma malo kalorija i pokazale su se efikasnim u regulisanju šećra u krvi. Uz to, smanjuju nivo lošeg holesterola, a štite i od demencije.

Trešnje su prepune zdravih nutrijenata koji imaju antiupalno dejstvo. Naročito su pogodne kod uklanjanja bolova.

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nar ima brojne benefite po naše zdravlj. Uz to što snižava krvni pritisak, bori se protiv kancera i poboljšava kognitivne funkcije.

Crno grožđe smatra se eliksirom mladosti, a uz to snižava krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca.

Citrusno voće, kao što su narandže, limun i grejpfrut, jačaju naš imuni sistem, a utiču i na lučenje hormona sreće.

Jabuke, najrasprostranjenije voće na svetu, su veoma zdrave. Smanjuju simptome astme i alergije, pomažu varenju, a zahvaljujući maloj količini kalorija, idealne su u borbi sa viškom kilograma.