Nada Kapulica
Yt/ Nemanja Velikic
Nada Kapulica

Yt/ Nemanja Velikic

Foto: Yt/ Nemanja Velikic

Brazilski soj registrovan u Evropi, a samo masovna vakcinacija može da spreči da dođe do njegovog

širenja u našoj zemlji, upozoravaju stručnjaci.

Brazilski soj koronavirusa već je stigao do Evrope, prvi slučajevi su prijavljeni u Belgiji i Švedskoj. Samom pojavom na Starom kontinentu ovaj mutant preti i Srbiji.

Dosad su otkrivene 92 varijante koronavirusa u Brazilu, a najopasnija je P.1, poznatija kao brazilski soj koji je daleko zarazniji od "klasičnog" virusa i povećao je smrtnost od 1.000 na 4.000 ljudi dnevno u toj zemlji, a prisutan je kod 90 odsto novoobolelih.

List navodi da vakcine kompanija „Astra Zeneka“ i „Fajzer-Bajontek“ u laboratorijskim uslovima stvaraju antitela protiv ovog soja, ali da i vakcinisane osobe mogu biti napadnute virusom i da imaju blaži tok bolesti, pa se može reći da su ova cepiva delotvorna, ali da još nema pouzdanog odgovora.

Klinička slika

- Dodatni problem stvaraju asimptomatski pacijenti koji i ne znaju da se zaraženi, a možda baš oni mogu da donesu virus - rekla je dr Kuljić Kapulica.

Ona je naglasila da se s vremena na vreme pojavljuju novi sojevi, da ih imamo preko deset, jer virus želi da živi.

- Do njih dolazi zbog promena u onom delu virusa koji se vezuje za ćelije čoveka. Ukoliko se on izmeni, javlja se novi soj koji dovodi do većeg inficiranja ljudi. Normalno je da brazilski soj dođe u sve krajeve, o njemu se malo pisalo jer je bio vezan samo za Brazil, ali kada se raširi, sigurno ćemo preciznije znati kakvu kliničku sliku razvija i koliko je opasan. Mikrobiolozi istražuju mutacije i pokazalo se da ovaj soj ima sličnosti sa južnoafričkim - objasnila je dr Kuljić Kapulica.

PROČITAJTE JOŠ: