Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Zaraziti se virusom gripa, pogotovo kad je u punom jeku, nije teško.

Dovoljno je da neko zaražen kine ili se zakašlje prema vama pa da vi udahnete te kontaminirane čestice. Samo dodirivanje predmeta koji su izloženi virusu, recimo tastature ili kvake na vratima, a zatim i dodirivanje lica (očiju, nosa i usta) može biti vaš put do kreveta na nedelju ili dve.

PROČITAJTE I:

 

Zatim će naglo doći i simptomi, poput temperature, začepljenog nosa ili curenja iz nosa, bolnih mišića, konstantnog kašljanja, glavobolje i uopštene iscrpljenosti i malaksalosti.

No dok se većina ljudi s vremenom oseća bolje, stotine je hiljade onih koji se suočavaju se s komplikacijama zbog virusa svake godine, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kad imate grip, definitivno želite ozdraviti što pre moguće. Ali to obično ne ide tako brzo, a vi možete biti zarazni pre nego što uopšte shvatite da je imate.

stomačni virus, povraćanje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Koliko dugo traje grip?

Možete biti bolesni između jednog i četiri dana pre nego što počnete da osećate simptome. Tada će vas - uhvatiti.

- Osećaćete se relativno dobro i onda će nastati šok - iznenada ćete biti iscrpljeni, boleće vas mišići i zglobovi i trebaćete leći u krevet - objašnjava dr. Gregori Poland iz klinike Majo.

To je znak da imate posla s gripom, a ne prehladom. Simptomi gripa pojavljuju se mnogo brže i intenzivniji su. Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, groznicu, bolove u mišićima i telu i umor. Tada ćete možda primetiti i druge simptome, poput grlobolje i suvog kašlja. Groznica može trajati dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do 7 dana.

- Možda se nećete osećati potpuno dobro više od dve nedelje - kaže dr. Poland.

BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Lečenje je u pravilu sastavljeno od puno odmora i snižavanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i puno tečnosti. Ipak, ako vam ne pada temperatura, i ne osećate se bolje u roku od tri do pet dana od kada primetite simptome, te ste zadihani i/ili iskašljavate zeleno, obavezno se javite lekaru.

Koliko dugo je grip zarazan?

Pre nego što uopšte osetite simptome gripa, zarazni ste. Virus možete preneti otprilike dan pre pojave prvih simptoma, do otprilike pet do sedam dana nakon. Deca s gripom mogu biti zarazna duže od 7 dana. Budući da virus gripe možete toliko dugo širiti, važno je ostati kod kuće ako ste bolesni.

PREPORUČUJEMO:

 

- Čim ste svesni bilo kakvih simptoma, ne biste trebali biti u školi ili na poslu. Vratite se tek kad više ne kašljete i nemate temperaturu - kažu stručnjaci.

Vraćanje u svakodnevnu rutinu, uključujući vežbanje, ali prerano može sprečiti vaš oporavak.

Ako morate napustiti kuću dok ste bolesni, razmislite o kupovini jeftine maske za lice. Sprečiće da širite viruse, odnosno da stavljate ruke blizu usta. Ak želite ostati zdravi, vakcinišie se, te perite ruke i izbegavajte dodirivanje lica koje može pomoći da ostanete zdravi tokom sezone prehlade i gripa.

Prosečni Amerikanac, recimo, dodiruje nos ili usta svakih 15 do 30 sekundi, pa to svakako pokušavajte izbeći.

Sa tržišta se povlači lek koji se u velikoj meri prepisuje u Srbiji! Ovo je glavni razlog!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 31.10.2019. 11:51 Proizvođači leka kažu da rizik mali. Foto: Shutterstock Proizvođač lekova koji stoji iza generičkog oblika "ksanaksa" objavio je da se ovaj proizvod za lečenje anksioznosti, a koji se u velikoj meri prepisuje u Srbiji, povlači sa tržišta u Britaniji.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta