Na velikim vrućinama ova hrana se kvari i uzrokuje TROVANJE!

Žena.rs/M.M. | Ženske priče 2019-06-19 14:17:03 2019-06-19 14:17:03

Topliji dani nas raduju, ali...

Shutterstock

Topli dani su tu ali treba biti oprezan kada je o ishrani reč - jer je najlakše otrovati se upravo kada su velike vrućine. Naime, postoji grupa visokorizičnih namirnica na koje treba da obratite pažnju i preventivno reagujete.

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Preti rizik od dve vrste bakterija, a to su kampilobakter i salmonela, koje se najčešće mogu pronaći u crevima i perju pilića.

Stručnjaci tvrde da čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba da se drži duže od 48 sati u frižideru.

PROČITAJTE I:

Povrće

Prvo na listi rizičnog povrća svakako je zeleno listano povrće, zbog zaražene zemlje gde raste, i nečiste vode, a može se desiti da bude zaraženo salmonelom, listerijom ili ešerihijom koli. Preporuka je da se uvek temeljno i deteljno pere pre upotrebe, i to direktno pod mlazom vode, a ne u činiji (tako se zadržavaju bakterije!).

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prenosilaca salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru obavezno i ne izlažite ih suncu i toploti.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Oni nose visok rizik od zaraze histaminom, a to je toksin koji nastaje zbog bakterija u ribi. Može da izazove mučninu ili oticanje jezika i lica.

 

 

 

Expand player
Pogledajte više