Možda i nije najbitniji obrok, evo i zašto!

Objektiv/S.Ć. | Ženske priče 2020-10-02 15:46:46 2020-10-02 15:46:46

Izreka da je “doručak najvažniji obrok u toku dana”, potekla je od američkog doktora i nutricioniste Džona Keloga, koji je izmislio kornfleks, a to je bio upravo način da proda svoj brend

Shutterstock, ilustracija

Doručak je najbitniji obrok u toku dana? Ili baš i ne. Uprkos tome što su nam ovu rečenicu često ponavljali roditelji, zapravo, i jedna i drua strana imaju svoje “za” i “protiv”.

Brojne studije jesu pokazale da oni koji doručkuju, imaju manje šanse da obole od bolesti srca, dijabetes, gojaznost i povišen holesterol od onih koji preskaču.

PRESKAČETE LI DORUČAK?

 

Sa jedne strane se postavlja pitanje da li je tu zaista u tome ključ, ili oni koji doručkuju zapravo imaju i druge dobre navike, poput vežbanja, nepušači su, piju manje alkohol i uopšteno gledano, bolje se hrane – što doprinosi boljem zdravlju. Ali, sa druge strane, neka nedavna istraživanja sugerišu da preskakanje doručka s vremena na vreme može imati i zdravstvene koristi.

Po rečima stručnjaka dr Karana Raja, izreka da je “doručak najvažniji obrok u toku dana”, potekla je od američkog doktora i nutricioniste Džona Keloga, koji je izmislio pahuljice, odnosno kornfleks. Kako Raj kaže, to je bio upravo način da proda svoj brend.

1. Tradicionalna jela nisu dobar izbor

Poslednjih godina su, gotovo na crnoj listi tradicionalni izbori poput jaja sa slaninom i kobasicom. Peciva su se takođe našla na toj listi, kao i palačinke i vafli.

3. Doručak pomaže da izgubite kilograme

Doručak već dugo povezan sa gubljenjem kilograma, ali, u realnosti, malo je dokaza da jutarnji obrok zapravo smanjuje kilograme. Na primer, studija zasnovana na podacima 50 000 zdravih, aktivnih ljudi, sugeriše da veliki doručak, uz izbegavanje grickalica i kasnih večera, može pomoći u sprečavanju dugotrajnog debljanja. Ima smisla, ali ne dokazuje da redovan doručak direktno uzrokuje gubitak kilograma ili, po tom pitanju, kakav je doručak najbolji.
Zatim postoje i druge, ozbiljnije studije. U četvoromesečnom nasumičnom kontrolisanom ispitivanju (zlatni standard istraživanja), naučnici sa Univerziteta Alabama u Birminghemu, otkrili su da doručkovanje nije uticalo na gubitak kilograma. Učesnici su izgubili istu težinu bez obzira jesu li jeli ujutru ili ne, navodi se na portalu allrecipes.com.

Zaključak: Slušajte svoje telo. Dobar doručak ima mnogo zdravstvenih blagodeti, ali svi smo mi različiti. Ako ste gladni ujutro, doručkujte i po mogućnosti birajte da dodate barem malo proteina. S druge strane, ako znate da se osećate bolje bez doručka, krenite kroz vrata i uživajte u svom danu.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više