Stomak, bol, devojka
Shutterstock, ilustracija
Stomak, bol, devojka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Mnoge žene iz ovih ili onih razloga kontraceptivnim pilulama pomeraju menstruaciju, a možda najviše leti, ako im se "oni dani" poklope sa datumom letovanja. A da li je to bezbedno?

Sudeći prema lekarima, odlaganje menstruacije pomoću pilula smatra se bezbednim i ima vrlo malo potencijalnih rizika.

PROČITAJTE I:

 

Stručnjaci kažu da je odlaganje menstruacije jednako bezbedno kao i redovan menstrualni ciklus. Štaviše, žene mogu bezbedno da odlože menstruaciju i nekoliko meseci zaredom.

Ipak, pre nego što počnete da pijete pilule za odlaganje menstruacije, najbolje je da razgovarate sa lekarom jer ako imate neko medicinsko stanje ili zdravstveni problem, možda je pametnije da ipak ne pomerate ciklus.

Ne kačite dečije slike na društvene mreže! Vreba strašna opasnost! Evo šta stručnjaci kažu, a šta građani Srbije misle

AUTOR: M. Maksimović DATUM I VREME: 12.08.2019. 14:39 - 12.08.2019. 20:50 Kakvo je vaše mišljenje? Foto: Alo/M.Jošida Postavljanje dečijih fotografija izaziva lavinu komentara kako među starijom populacijom tako i među mlađom. Javnost je uzburkana pojavom ove teme u etru jer se većina ljudi ne slaže sa postavljanjem dečijih fotografija na društvene mreže dok drugi misle da nema ničega lošeg u tome.

 

Kako da odložite menstruaciju

Da biste odložili menstruaciju, morate da uzimate aktivne pilule svakog dana, bez prekida, i tako što ćete početi da ih uzimate tri do četiri dana pre očekivanog ciklusa. Ukoliko pakovanje sadrži aktivne i placebo pilule, te placebo su obično jasno obeležene ili su druge boje u odnosu na aktivne pilule.

Pilule uzimajte sve do trenutka kada ste spremni za menstruaciju. Kada prestanete da uzimate pilule, trebalo bi da dobijete menstruaciju u roku od nedelju dana.

Rizici i nuspojave

Generalno je bezbedno da pilulama odložite menstruaciju, ali postoje i neki rizici. Jedan od njih je krvarenje.

Naime, kada odlažete nekoliko menstruacija zaredom, mogu se pojaviti tragovi krvi, koji podsećaju na redovnu menstruaciju. Neke pilule to izazivaju, neke ne, pa ako vam se krv pojavljuje u tragovima, možda bi bilo dobro da u dogovoru sa lekarom promenite pilule.

PREPORUČUJEMO:

 

Dakle, generalno, ne postoji neka naročita opasnost od odlaganja menstruacije, ali ne bi trebalo da to radite na svoju ruku, već u dogovoru i po savetima lekara.

DEVOJKA, STIL, MODA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?