Maslinovo ulje
Shutterstock
Maslinovo ulje

shutterstock

 Foto: shutterstock

Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente poput polifenola i flavonoida koji imaju i protuupalna svojstva.

PROČITAJTE I:

 

Njihovim delovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Ipak, postoje situacije kada ulje ovog ploda ne bi trebalo koristiti. Pre nego maslinovo ulje koristite za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra devičanskom ulju.

Maslinovo ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Tvrdi se da je čak 80 posto italijanskih maslinovih ulja pomešano s nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga mešali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

Određeni stručnjaci za područje kulinarstva tvrde da svako maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrejava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne materije tokom zagrejavanja.

Nutricionistkinja Brižit Benet (Bridget Bennett) kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrejavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u tom procesu.

Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće doneti puno koristi jer će verovatno ulje goreti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima ukus po izgorenom drvetu.

PREPORUČUJEMO:

 

Kako hrana na roštilju ne zahteva ulje, dobro je samo namazati rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotova, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

Postoje razni recepti u kojima se tvrdi kako se u određene prehrambene proizvode može dodavati maslinovo ulje umesto margarina i maslaca.

Kuglice kolači, kokos, kolač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus jela, a definitivno ono nije za kolače.Verovatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i lepota kose, a često se ono može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni.

Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer ono može zatvoriti pore.

Tri namirnice koje delotvorno smanjuju rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 15.10.2019. 10:55 Oni koji konzumiraju ove proizvode, bilo odvojeno ili zajedno, smanjuju rizik od, dijabetesa i raka Foto: Shutterstock, ilustracija One namirnice koje spadaju u superhranu su one koje prevazilaze mogućnosti drugih namirnica. Tri supermoćna proizvoda su uspela da dokažu svoju lekovitost i hranljivost, a oni su: kurkuma, đumbir i šargarepa.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta