beli luk
shutterstock
beli luk

shutterstock

Foto: shutterstock

Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i širom sveta se koristi ne samo kao ukusan dodatak jelima, već i kao lek i preventiva za mnoge bolesti.

Rusi dobro znaju da je beli luk blagotvoran za imunitet, a još kada mu se doda jabukovo sirće, dobijamo ukusnu, drugačiju turšiju koja će mesecima stajati u ostavi i biti nam dostupna za "dozu zdravlja".

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj tradicionalni ruski recept! Pripremite ga u manjim teglama, i jedite jedan čen dnevno uz obrok.

Sastojci:

Pet glavica belog luka
Pola litra vode
Dva decilitra jabukovog sirćeta
Dve kašike šećera
Dve kašike soli

beli luk

bonapetit

Foto: bonapetit

Priprema:

Beli luk oljuštite, napunite sterilisane tegle razdvojenim čenovima, a u šerpi zagrejte vodu, sirće, so i šećer. Pustite da vri desetak minuta, i potom prelijte beli luk. Dobro zatvorite tegle, stavite ih na tamno i hladno mesto i ne otvarajte najmanje nedelju dana.

Po želji, ovoj turšiji možete dodati i zrna bibera, listove lovora ili mirođiju. Ako primetite da su čenovi počeli da menjaju boju, ne brinite sve dok su tegle uredno sterilisane i zatvorene, to je hemijski proces između belog luka i sirćeta, i za nekoliko dana će čenovi ponovo poprimiti normalnu boju.

PROČITAJTE JOŠ: