bubreg
shutterstock.com
bubreg

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Snažan imunološki odgovor na virus korona obično se zadržava najmanje osam meseci nakon infekcije, a potencijalno i duže , zaključili su naučnici u istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Sajens".

Njihova analiza pokazala je da je oko 90 odsto ispitanih pacijenata razvilo trajan i stabilan imunitet nakon oporavka od korone.

Uspomena na virus
Pregledom uzoraka skoro 200 pacijenata, istraživači su ustanovili da ljudsko telo zadržava, takoreći, "uspomenu" na koronu i spremno je brzo na protivnapad ukoliko se ponovo izloži virusu.
Inače, jedno od najčešćih pitanja u vezi s virusom SARS KoV-2, koje se pojavilo pre više od godinu dana, bilo je mogu li se ljudi ponovo zaraziti i koliko brzo.

Postoje izolovani izveštaji o osobama koje su više puta obolele od kovida, ali novo istraživanje potvrđuje da ljudski organizam uglavnom zadržava jak imunitet.

Ovo istraživanje dobro je došlo usled sve veće zabrinutosti zbog novih sojeva ili mutacija virusa korona, uključujući pre svih one koje su izolovani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi.

Naučnici su generalno optimistični da ljudski imunitet može da odgovori i na nove varijante virusa korna. Ipak, dodaju da nema prostora za rizik. Stoga naučnici širom sveta proučavaju nove mutacije kako bi ustupili javnosti detaljne podatke o njihovom delovanju na ljudski organizam, ali i efektima na proizvedene vakcine.

PROČITAJTE JOŠ: