Kiseli kupus "vitaminska bomba", koja će vam zaceliti rane

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2020-10-22 12:02:50 2020-10-22 12:02:50

Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama....

Shutterstock, ilustracija

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Lek za probavni sistem: Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

Blagodati soka kiselog kupusa: Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu. Pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo.

Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.

Priprema kiselog kupusa: 15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.

U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mesec dana.

Trodnevna dijeta od kupusa: S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksikovati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i po kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić hleb. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuvana krompira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite. Trećeg dana iskombinujte jelovnike prvih par dana kako vam najbolje odgovara.

Expand player
Pogledajte više