Voda
Shutterstock
Voda

Shutterstock

Voda, Foto: Shutterstock

Naravno da svi želimo da budemo najbolja verzija sebe, što nikako nije lak zadatak pored svih obaveza koje nam u toku dana stoje na putu. Međutim, redovna hidratacija ima veliku ulogu u tome da održi naše telo i um budnim tokom celog dana. Podatak kaže da je telo sačinjeno od 60% vode, zato, njen nedostatak utiče na nas kako fizički, tako i psihički. Redovna hidratacija tokom dana može da nam pomogne.

VODA ZA TVOJ UM

Kada telu nedostaje voda, to utiče na skupljanje moždanog tkiva, a to znači da naš mozak mora da “radi” mnogo snažnije kako bi mogli da postižemo rezultate. Studija je poredila moždanu aktivnost mladih žena koje pokušavaju da reše isti zadatak. Pokazalo se da mozak žene koja je dehidrirala, iako beleži snažniju aktivnost u prednjem režnju, ne postiže bolje rezultate od žena koje su bile dobro hidrirane.

Muškarci usled dehidratacije takođe ispoljavaju simptome, kao što su loše pamćenje i anksioznost. Studije pokazuju ako smo 2% dehidrirani, kratkoročna memorija će opasti i imaćemo problema da se fokusiramo. Dokazano je da žeđ ne osećamo sve dok već nismo dehidrirali 1-2%.

Redovan unos tečnosti pomaže da se fokusiramo lakše, da mislimo brže i jasnije i da budemo kreativniji.

VODA ZA TVOJE TELO

Desilo vam se sigurno da nekad ugledate nekoga i pomislite kako zrači pozitivnom energijom. E, ukoliko pijete dovoljno vode, taj sjaj će neko primetiti i na vama. Dovoljna količina vode smanjuje podočnjake i dobra je prevencija protiv bora! Ukoliko je koža dehidrirana, a bori se da izbaci toksine, postaće upaljena, iziritirana i zapušena. Rešenje može da bude povećan dnevni unos vode (preporučeno je minimum 2l).

Redovan unos vode pomaže da se eliminišu nadutost, gasovi, pa čak i grčevi. Istovremeno, pomaže da se iz organizma izbace toksini.

Voda

Shutterstock

Voda, Foto: Shutterstock

Svaki put kada pijemo vodu naše telo vari, zbog čega je voda sjajan način da se ubrza metabolizam.

Dehidrirano telo stvara više histamina koji povećava simptome alergijske reakcije. Hidrirajte se kako bi simptome alergije držali pod kontrolom.

Vežbate i pijete vodu? Sjajno! Vaš trening zbog toga može da potraje i duže, jer će vam to omogućiti da radite duže, bolje i efikasnije. Takođe, smanjuje i krvni pritisak, što znači da možete da pomerite granice.

Zglobna hrskavica se sastoji od 85% vode, pa hidratacija pomaže u prevenciji od povreda i ubrzava vreme oporavka.

VODA ZA TVOJE EMOCIJE

Kada ne unesemo dovoljno vode, postoji mogućnost da budemo razdražljivi, umorni i nervozni. Zato ponekad posegnemo za grickalicama, a ne shvatamo da naše telo zapravo žudi za vodom kako bi se izborilo sa padom energije.

Zato, sledeći put kada osetite da vam ponestaje energije, nemojte da se predate šećerima, popijte vodu umesto toga! Jer je upravo to ono što će vam doneti osveženje i obezbediti dodatnu energiju da nastavite uspešan dan.