doktor vojislav perišić
printscreen/tvprva
doktor vojislav perišić

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić ističe koliko je važno šta od namirnica unosimo čim ustanemo. On zastupa tezu da je doručak najvažniji obrok u toku dana jer energetski pokreće organizam.

Šta se dešava ako popijemo kafu na prazan stomak?

"Mozak vam radi, razbudili ste se, ali je dobro da dodamo ono što će telo sagorevati. Potreban vam je kvalitetan obrok posle jutarnje kafe", rekao je on.

DA LI KAFU PIJETE PRE DORUČKA?

 

Neko će uzeti kašiku meda, a u Srbiji, naročito u unutrašnjosti, rasprostranjen je i običaj da se uz kafu popije i čašica rakije.

"Ako ste popili kafu pa uzmete rakijicu, proširiće se krvni sudovi i krv će poći u želudac, pojačaćete potencijalno varenje. A med na prazan stomak, mala količina, to je energija za želudac. On troši mnogo energije da bi poboljšao varenje, moj deda je uzimao kašičicu rakije i kašičicu meda", rekao je on za "TV Prva".

Kada su u pitanju namirnice za doručak, on savetuje pitu sa sirom, ali upozorava i kako bi trebalo sedeti dok jedemo.

"Pita sa sirom je zdrava, imamo sir, odličan protein, cink, selen, vitamin E, sve je tu! Ako nema mnogo ulja, nema ni previše kalorija, vi ste sat i 15 minuta mirni. Ako smo savijeni dok sedimo, tu se 'nabije' pet metara creva, stomak je košuljica od masnog tkiva i kože. Automatski, prostor za želudac se kompresuje. Moramo biti ispravljeni", rekao je on.

Ako dugo jedemo, pa se zavalimo kaže on, i to je dobro, sve dok se ne povijamo ka napred.

"Posle 45 minuta, obrok prelazi u tanko crevo i tada imate više mesta u želucu za kolač, desert... Dobro je pitanje treba li piti dok jedemo. Ako hrana ima dosta šećera i soli, moramo da je razredimo, da ne bude hiperkoncentrovana, ne preterivati jer će nam tečnost proširiti želudac, luči se hormon grelin, pitanje je balansa i ravnoteže. Dete će tražiti da pije vodu kada je žedno, neće piti iz navike, tu se treba osloniti na osećaj deteta", rekao je on.

Divertikulitis je stanje koje pogađa i mlade, i stare, a gastroenterolog je opisao koji su simptomi, i kako ovo stanje može da se ublaži pravilnom ishranom.

On je najpre slikovito objasnio šta su divertikule i zbog čega prave problem.

"Kada imate crevo kojim se zaliva bašta, pa dugo stoji, pa se na njemu pojavi ispupčenje, e tako to izgleda. Hrana koja ide kroz crevo počinje da puni tu izbočinu, važno je regularno se hraniti namirnicama punim celuloze, da unosimo hranljiva vlakna. Izuzetno se dobro mogu potvrditi rendgenom i endoskopijom. Upala divertikuluma izaziva nakupljanje fekalnog materijala, to su upale, bolovi", rekao je on.

Namirnice koje preporučuje su pomorandža, mandarina, jabuka, kiseli kupus, turšija, spanać, luk... To će sve razrediti stolicu koja će samo da "protrči" kroz creva i neće praviti problem ako imate ove tegobe, rekao je dr Perišić. A koga najčešće pogađaju?

"Adolescenti, mladi odrasli i stariji, ali je najznačajnije. Pogađa naročito mlađe, njima ne bude dobro, naduti su, imaju bolove u stomaku, zatvor, lako se umore, krče im creva i ne spavaju dobro. Dolaze na preglede, i onda shvate da ne mogu da svare nefermentabilne ugljene hidrate. Za 15 dana izmenjenom ishranom taj problem sa popravi, budu odlično", rekao je on.

"Dijeta utiče i na psihu, na to kako ćete biti na poslu, u ljubavi... Moramo jesti dobro komponovano, mora biti komad crvenog mesa, koji je bio u antioksidativnom pacu, mora tu da stoji 24 časa. Pac sa origanom i ruzmarinom, maslinovim uljem, uništiće oksidante kada se griluje. Pa 15 odsto obroka neka masnoća, komad slanine možda, da stegnemo mišiće. I voće, da unesemo antioksidanse", rekao je on.

Kada je voće u pitanju, svakako je bolje celo nego ceđeno, zbog hranljivih vlakana.

"Pojedite celu narandžu, nemojte je cediti, unećete mnogo više nesvarljivih vlakana. Ako doručak treba da ima 350-400 kalorija, tu neka bude mesa oko 100 grama. Masti oko 20 grama, to je šnita slanine. Kafenu kašičicu maslinovog ulja ako pržite jaja, to su neki orijentiri", rekao je on.

Kada krče creva često, da li je potrebno odmah otići kod lekara i kako se uopšte utvrđuje da li su problem divertikule?

"Tanko crevo, neka infekcija zbog hrane, bakterije počnu da prave haos. Fermentacija i truljenje se događaju, teško je dokazati to jer mi ne radimo tu vrstu testova, koje je poreklo gasova koji se izbacuju. Kod nas se radi dekontaminacija creva, uzimaju se lekovi koji unište loše bakterije. To je privremeno rešenje, iako je veoma čest problem", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: