vakcina
AP Photo/Mark
vakcina

AP Photo/Mark

Foto: AP Photo/Mark

Vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji zvanično je počela 24. decembra prošle godine, a dosad su stigle dve vakcine – Fajzer/Biontek i Sputnjik Ve, kako je najavljeno  danas 16. januara, stiže milion doza kineske vakcine!

Ta vakcina, koja se daje u dve doze, prva je odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini. Prema poslednjim podacima, vakcina je efikasna u 79,3 odsto slučajeva.

"Imunizacija građana tim cepivom mogla bi startovati početkom iduće nedelje", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Srbija je jedina država koja je u kratkom roku uspela da od tri proizvođača nabavi tri vakcine. To je veliki uspeh naše zemlje", naglasio je on. 

Pavle Zelić iz ALIMS-a je u Beogradskoj hronici objasnio da iz Kine stiže vakcina "Sinofarm", dok vakcinu "Sinovak" proizvodi drugi proizvođač.

"Srbija će dobiti 'Sinofarm' vakcinu. Stručnjaci Agencije u ovom trenutku rade na proceni dokumentacije kako bismo, kao i za prethodne vakcine, u najkraćem mogućem roku, poštujući naše visoke standarde i zakone i podzakonska akta koji važe i koji su usaglašeni sa visokim normama koje važe u EU i drugim razvijenim zemljama mogli da kažemo da su vakcine kvalitetne, efikasne i bezbedne", rekao je Pavle Zelić.

vakcina

AP Photo/Mark

Foto: AP Photo/Mark

Kako je rekao, efikasnost "Sinofarm" vakcine, u zavisnosti od izveštaja, jeste između 80 i 86 odsto.

"Ja bih samo naglasio da je ova efikasnost o kojoj govorimo bazirana na kliničkim ispitivanjima. Mi ćemo konačne efekte i konačnu zaštitu koju vakcina pruža videti tek kada prođe određeno vreme i kada se one primenjuju na milionima građana", istakao je Zelić.

"Procenti efikasnosti vakcina izrazito iznad standarda"
Naglasio je da je velika poruka uspeha nauke to što su procenti efikasnosti vakcina izrazito iznad onoga što se smatra standardom i očekivanim procentima koji se kreću oko 50 odsto.

"To je nešto što su bili raniji standardi. Mi smo sada podigli te standarde upravo u situaciji kada je potrebno spasiti celokupan svet od pošasti pandemije koja, nažalost, i dalje traje", kazao je Zelić.

Naglasio je da je Agencija za lekove i medicinska sredstva prema zakonu dužna da sve vakcine, svih proizvođača, provera na isti način, prema visokim standardima i da se proverava svaka uvezena serija.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: