vakcina
printscreen/bbc
vakcina

printscreen/bbc

Foto: printscreen/bbc

Stručnjaci veruju da bi ovo mogao biti korak koji će uspeti da kontroliše pandemiju. Trenutno dostupne vakcine su za one starije od 16 ili 18 godina. Iz ovih podataka je jasno koliki procenat stanovništva nije u mogućnosti da primi vakcinu.

Deca koja nisu vakcinisana šire virus 
Iako mladi ljudi i deca ostaju nevakcinisani, jasno je da oni predstavljaju potencijalnu pretnju u pogledu širenja virusa.

Deca su ključni faktor za postizanje kolektivnog imuniteta
Da bi deca bila ta koja održavaju virus na životu u zajednici, stručnjaci smatraju da ga takođe treba vakcinisati da bi se postigao imunitet stada. Koji procenat dece treba da se vakciniše, još nije poznat.

"Rekao bih da je to 60 do 90 odsto dece", rekao je Nichole Cumbi, profesor mikrobiologije, dodajući da bi trebalo da bude što više vakcinisane dece, posebno zbog novih varijanti virusa koji se mogu širiti još brže.

Takođe postoji stvarnost koja kaže da neće svaka odrasla osoba biti vakcinisana, bilo zbog izbora ili zbog zdravstvenih razloga. Za neke su to alergije, a za druge odluka da se iz nekih poznatih razloga ne vakcinišu.

Korona virus

Tanjug

Foto: Tanjug

Zašto je potrebno još istraživanja?

Danas klinička ispitivanja uključuju decu stariju od 12 godina, pa je plan da se testiraju i mlađa deca, ako ovi testovi prođu u najboljem redu.

"Važno je prepoznati da deca nisu odrasla osoba i potrebno je puno rada da bi kliničke studije pokazale koja je prava doza i šta se dešava sa imunitetom", rekao je dr. Buddi Creech, direktor Centra za istraživanje vakcina na Univerzitetu Vanderbilt. .

"Tek počinjemo da učimo koje mogu biti dugoročne komplikacije bolesti i kako vreme bude odmicalo, videćemo kako smo uticali na širenje zaraze", dodao je on. Naglašava da ne znamo kakve će odrasle osobe, ali i deca koja su se oporavila od bolesti, imati zdravlje posle nekoliko godina. Iz tog razloga je važno vakcinisati što više ljudi, a to uključuje i decu.