LEKARI UPOZORAVAJU Groznica ZAPADNOG NILA širi se po Srbiji! Ukoliko primetite neke od OVIH simptoma ODMAH se javite lekaru!

Ovo morate znati, ukoliko primetite simptome odmah se javite lekaru!

Virus zapadnog Nila, infuzija
Foto: Profimedia

Nakon otkrića zaraženih komaraca nadomak Beograda, stručnjaci upozoravaju građane na oprez.

Ova godina je idealna za komarce - poplave su ostavile silnu vodu, što je idealno za razvoj komaraca, kaže epidemiolog Vojnomedicinske akademije Željko Jadranin.

"Zaprašivanje nije uspešno jer nema odgovarajućih klimatskih uslova. Potrebno je najmanje pet suvih dana i bez vetra. Zato je nepovoljna epidemiološka situacija", objasnio je Jadranin gostujući u Dnevniku RTS-a.

komarac, komarci
Foto: Shutterstock, ilustracija

Koliko je opasna groznica Zapadnog Nila?

On je otkrio da, od sto ubodenih, svega 20 odsto razvije simptome.

"Oni liče na prehladu praćenu temperaturom, bolovima u mišićima i to prođe bez ikakve terapije", rekao je Jadranin.

 

Kod manje od jedan odsto pacijenata razvijaju se teži simptomi: visoka temperatura, bolovi u vratu i leđima, dezorijentacija. Negde se javljaju i spazmi, uhvate disajne mišiće i pacijenti tada završavaju na respiratorima, upozorio je Jadranin i dodao da su klinike spremne za groznicu Zapadnog Nila.

Jadranin ističe da je smrtnost značajno smanjena između 2011. i 2012. godine i naglašava da ne postoji specifična terapija. Važno je, kaže, da se štitimo od uboda, jer je to jedina zaštita budući da vakcina ne postoji.

Vakcina dete
Foto: Shutterstock

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Jadranin je podsetio da je prethodne dve godine bilo i smrtnih slučajeva.

Ove godine zabeležen je jedan slučaj oboljevanja u Nišu, kod žene koja je letovala u Grčkoj. U Grčkoj uvek ima veliki broj slučajeva i moguće je da se inficirala i tamo, ali to nije potvrđeno, rekao je Jadranin.

U Srbiji postoji sistem nadzora, tako da slučaj tog virusa ne bi promakao nadležnima, dodaje Jadranin.

UPOZORENJE KOJE NE SMETE IGNORISATI Žene najčešće pate od MIGRENE, ona je NASLEDNA, a OVO morate znati ukoliko se lečite od nje!

Budući da je leto period kada su ljudi dosta van kuća, Jadranin savetuje da se kupaju isključivo na mestima koja su za to predviđena i da paze da piju i jedu proverenu hranu, odnosno vodu.

"Ne jedite neoprano voće i povrće, jedite dobro skuvano, ne držite hranu van frižidera, štitite se od insekata i pre svega mušica", savetuje Jadranin.

Prošle godine je ovaj virus usmrtio 36 osoba u našoj zemlji i po broju umrlih Srbija je bila prva u Evropi.

Ulja protiv komaraca
 Foto: Profimedia.rs

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi