Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Foto: Tanjug

Onkološki pacijenti kod kojih je bolest aktivna, zbog oslabljenog imuniteta trebalo bi da sačekaju sa vakcinacijom protiv covid 19, dok oni kod kojih se ona duži vremenski period drži pod kontrolom mogu da vakcinišu prema uputstvu onkologa, kažu stručnjaci iz ove oblasti.

"Pacijenti koji su završili onkološko lečenje pre više meseci ili godina, i koji nemaju oslabljen imunitet zbog prethodne terapije ili osnovne bolesti, nemaju ograničenja. Mogu da se vakcinišu i izaberu bilo koju vakcinu uz poštovanje kontraindikacija, kao što su godine starosti i alergije i druge mere predostrožnosti navedene u uputstvu", kaže za dr sci.med. Ana Jovićević, specijalista epidemiologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Obavezna konsultacija s onkologom
Kod pacijenata sa aktivnom malignom bolešću vakcinacija se planira u odnosu na vrstu i plan onkološkog lečenja i uz konsultaciju s onkologom.

Slično tvrdi i prim. dr sci. med. Mirjana Durbaba, onkolog i radiolog. Ona ističe da posebno treba biti oprezan ako se, na primer, zrači kost kod starijih osoba koje sporije oporavljaju imunitet.

"Isto je sa hemioterapijom, pa i hirurgija i sama spoznaja o bolesti može biti veoma stresna za pacijenta i oslabiti imunitet. Pacijenti koji se leče trebalo bi da sačekaju sa vakcinacijom. Oni koji su zalečeni uz prethodnu konsultaciju s doktorom, mogu da se vakcinišu ali samo klasičnim vakcinama. Što će reći, samo ono što je mrtvo na bazi antigena – antitelo. U te vakcine spadaju ruska i kineska vakcina", kaže Durbaba i naglašava da je ovo njeno lično mišljenje. Dodaje da svi ostali zdravi građani stariji od 18 godina mogu da prime bilo koju vakcinu.

Dr Durbaba smatra da treba biti obazriv i sa pacijentima koji su zalečeni i da se vidi da nema nekih neželjenih dejstava prethodne terapije.

Oboleli od karcinoma daju sve pare na lečenje

Vladimir Živojinović

Foto: Vladimir Živojinović

"Ono što je još uvek neispitano je kakav će kod njih biti efekat vakcine. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom može se desiti da odgovor na vakcinu ne bude dovoljan, odnosno da se ne stvori dovoljno antitela koja bi pružila zaštitu od virusa", ističe dr Jovićević.

Pored toga, postavlja se i pitanje izbora vrste vakcine. Veliki broj stručnjaka tvrdi da pacijenti sa aktivnom malignom bolešću ne treba da primaju žive virusne vakcine.

Koliko su bezbedne vakcine kod osoba sa aktivnom malignom bolešću?
Za navode u časopisu British Journal of Cancer, da postoji mogućnost da tumorsko tkivo uhvati neke od lipozoma iz vakcine koji nose informaciju o RNK virusu kod pacijenata sa solidnim tumorima, dr Jovićević kaže da nisu potkrepljeni dokazima i da ih nisu podržali drugi stručnjaci.

kancer

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Za epidemiologe, virusologe, imunologe covid 19 je nov virus, pa kako objašnjava doktorka, u ovom trenutku, još uvek ne postoje podaci o tome koliko su vakcine efikasne i bezbedne kod osoba sa aktivnom malignom bolešću.

Početne studije koje su testirale vakcine nisu uključivale onkološke pacijente kod kojih imunitet može biti oslabljen, jer je trebalo da se utvrdi da li vakcine deluju na ljude sa zdravim imunskim sistemom.

Dosadanji rezultati ispitivanja i iskustva nisu ukazali ni na kakvu potencijalnu opasnost ili moguću interakciju covid 19 vakcina i pojedinih tipova onkološke terapije. Međutim, i za to je potrebno sprovesti ciljana ispitivanja.

Stav svetskih onkologa
Međunarodne stručne onkološke asocijacije dale su okvirne preporuke za vakcinaciju onkoloških pacijenata na osnovu rezultata dosadašnjih ispitivanja vakcina u opštoj populaciji, kao i na osnovu iskustava u vakcinaciji onkoloških pacijenata protiv gripa.

Stručnjaci preporučuju da se onkološki pacijenti, koji su imunokompromitovani i sa povećanim rizikom za teške oblike covid 19 uvrste u prioritetne grupe za vakcinaciju, bez obzira na godine starosti.

Doktorka Jovićević naglašava da je za zaštitu onkoloških pacijenata od covida 19, posebno važna vakcinacija zdravstvenih radnika u onkološkim ustanovama, ali i vakcinacija njihovih članova porodice i bliskih osoba. Uz vakcinaciju, obavezna je i primena svih ostalih preventivnih mera, kao što su pravilno nošenje maske, higijena ruku, održavanje rastojanja i provetravanje prostorija.

PROČITAJTE JOŠ: