Dr Milanko Šekler
Printscreen
Dr Milanko Šekler

Printscreen

Foto: Printscreen/rts

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler objasnio je šta to zapravo kažu neka nova naučna istraživanja sa Vašington univerziteta, po kojima brazilske i južnoafričke mutacije korona virusa „preskaču“ imunitet koji su stvorili oni koji su preležale covid 19.

− Kod korona virusnih infekcija kod živina se već 70 godina primenjuju vakcine, ima ih na desetine, a njihovom kombinacijom pokušavamo da pružimo najbolju zaštita. Kod koga se primenjuju po tri različite vakcine. Isti je princip i za ljude. Da li će da se pojave neki novi sojevi kojima će se inficirati više ljudi, i da li ti sojevi zaobilaze zaštitu? Ako i postoje, istraživanje ne kaže da je onda veća i smrtnost. Kao i kod gripa mora da dođe do poravnjanja, da se uspostavi ravnoteža – rekao je dr Šekler za TV Prva.

Dr Šekler kaže da će korona virus postati jedan od virusa koji će ostati u populaciji, kao što je to i grip.
−Imamo vakcine, a tu je i prokužavanje – kaže dr Šekler i dodaje da su vakcine tu da zaštite od najtežih oblika covid 19, a prokužavanje nam pomaže da na prirodan način stvorimo antitela.
− Prokužavanje znači da ne treba da se izložite velikoj količini virusa, jer ćete se tako razboleti, već maloj, tako da ona napravi zaštitu od virusa.

Ako je tako, mnogi se pitaju, zašto onda da se vakcinišemo?

− Naučna otkrića pokazala su da postojeće vakcine štite sa nešto manjom efikasnošću kod mutiranih sojeva. Sve vakcine koje imamo pravljene su od istih sojeva još u martu, aprilu mesecu. Ne treba praviti dramu, treba što više ljudi da se vakciniše. Priča se da imamo sve više zaraženih od mutiranih sojeva korone, ali šta to znači za obolelog od covid 19? On ima iste simptome, istu terapiju – kaže dr Šekler i napominje da su mutacije virusa normalna pojava i da je moguće će vakcine koje su manje štitile, biti bolja zaštita od nekog sledećeg soja.