doktor, dragan vasić
printscreen/RTS
doktor, dragan vasić

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Koji su simptomi tromba na bilo kom mestu u telu? Javlja se u ruci, nogama, plućima... Ima li univerzalnih simptoma?

"Najčešća je tromboza venskog sistema u venama donjih ekstremiteta, odnosno potkolenice. Pacijent će osetiti bol u listu, koža će promeniti boju, pojaviće se otok, to sve upozorava da nešto nije u redu. Vidljive kvržice biće na površinskim venama, osetljivost ili bol, one mogu biti tvrde pod rukom, opipljive i bolno osetljive. Obično je lokalizovano samo na jednoj nozi", objasnio je dr Vasić.

U 90 odsto slučajeva biće na nozi, a samo u deset odsto u gornjim ekstremitetima i tada je najčešće vezano za davanje infuzije, infekcije, češćih uboda iglom u površnu venu.

"Simptomi su slični, otok se pojavljuje ako se upala prenese na dubinsku venu. Slaba pokretljivost, promena boje kože i bol su slični simptomi kao na donjim ekstremitetima", rekao je on.

Ugrušak u plućima, odnosno tromboembolija, relativno je retka manifestacija ali je fatalna, upozorio je dr Vasić.

"Plućna embolija se karakteriše bolom u grudima, kašljanjem krvi, ubrzanim pulsom, pacijent će imati izražene tegobe i tražiti pomoć zbog njih. Pre toga, ne mora biti čak ni probadanja ili teškog disanja", kazao je on.

Referentne vrednosti D dimera često zbunjuju pacijente, jer nisu iste za sve. "Slušamo" o broju od 500, ali on nije fiksiran, a faktori od kojih zavise su brojni - među njima su i godine.

"Radi se o krvarenju koje nije neprimetno, već je veliko, može da bude i ciklus ali mislim da te vrednosti budu nešto malo iznad referentnih, neće biti drastično. Kada je u pitanju veće krvarenje, ima pacijenata koji su vadili zub, ili više njih u isto vreme. Ali, oni su radili D dimer jer su ranije imali probleme sa trombozom. Neće svako ko vadi zub ići da proveri D dimer, nije to rutinska stvar. Ali postoje i jako bitne činjenice kada su vrednosti u pitanju, kada je ta referentna od 500 u pitanju. Ako neko ima D dimer preko 4.000, nešto se jako ozbiljno dešava u organizmu. Kod 30 odsto pacijenata to može ukazati da je u pitanju karcinom. Kada je tako visoka vrednost, možda govorimo o malignoj bolesti koju bi trebalo pronaći i ispitati", rekao je on.

Veće povrede takođe mogu izazvati povišene vrednosti, kao i trudnoća. Trombofilija u trudnoći je tema o kojoj se često govori, da li su jedne trudnice u većem riziku od drugih?

"Trudnice koje su ranije imale trombozu ili upalu dubokih vena, ako dolaze kao pacijenti koji su imali spontane pobačaje, to može ukazivati na trombofiliju. Lekar, ginekolog će ukazati na to i sumnjati da postoji stanje koje bi trebalo ispitati", rekao je on.

"Čak i grip, ili urinarna infekcija, mogu biti okidač. Bakterija, virus, svejedno je. Hematološke bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi, česti ubodi iglom zbog terapije, mogu izazvati tromb ali u malom broju slučajeva. Naravno, neće svako ko izvadi krv ili dobije infuziju dobiti trombozu", rekao je on.