Pukovnik prof. dr sci med Ranko Raičević
Printscreen/Youtube
Pukovnik prof. dr sci med Ranko Raičević

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

Kod trećine pacijenata koji se javljaju zbog kovid infekcije postoje neurološki simptomi, kaže neurolog, prof. dr sci med Ranko Raičević.

"Ti simptomi su nekada banalni i nisu životno ugrožavajući, kao što je gubitak sluha, mirisa i ukusa. Glavobolja je početni i veoma čest simptom, ali se vidi da kod 20, 25 posto pacijenata sa teškom kliničkom slikom, dolazi do zgrušavanja krvi i stvaraju se uslovi za pojavu moždanog udara", rekao je dr Raičević.

Kako kaže, i sam kovid može da izazove obolenje centralnog nervnog sistema.

"Na samom početku krize napravili smo registar i od svih bolnica dobijamo podatke o pacijentima sa neurološkom manifestacijom", navodi dr Raičević, i dodaje da je istraživanje koje je trajalo 6 meseci potvrđeno istovremeno postojanje covid infekcije i moždanog udara kod 70 bolesnika, a koji su zahtevali hospitalizaciju zbog neurološke fenomenologije. Kako kaže jasno je uočen i trend razvoja tromboze arterija i kod pacijenata bez značajnih udruženih oboljenja i poremećaja i mlađe životne dobi.

"Ono što posebno zabrinjava je povećana učestalost moždanih udara u postkovid periodu. To je verovatno posledica uticaja infekcije na složenu kaskadu koagulacije sa pospešivanjem procesa trombogeneze, kako velikih tako i malih krvnih sudova. Dodatno je pogoršavajući uticaj kod osoba koje već imaju neki od značajnih faktora rizika i oboljenja, kao što su gojaznost, hipertenzija, šećerna bolest, trombofilije i slično", objašnjava doktor. 

Šta se može preduzeti da se smanji broj smrtnih ishoda u budućnosti?
Prvi koraci u tom procesu za prof. dr Raičevića bili bi preventivni programi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uz učešće neurologa na prvoj liniji dodira.

"Insistiranje na skrining modelima rizičnih populacija: periodične laboratorijske kontrole, UZ srca i krvnih sudova vrata; kontrola hipertenzije i šećerne bolesti; forsiranje zdravih načina života i ishrane, uz dalje proširivanje mreže. Jedinica za moždani udar i stvaranje uslova za neurovaskularni tretman i u većim Opštim bolnicama", poručuje doktor.

PROČITAJTE JOŠ: