Vakcina, korona
AP Photo/Alexander Zemlianićenko
Vakcina, korona

AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Svi već odlično poznajemo simptome koji predstavljaju rani znak zaraženosti korona virusom - to su, najčešće, kašalj, temperatura i gubitak čula ukusa ili mirisa.

Međutim, postoje i neki drugi, blaži simptomi na koje pacijenti obično nisu obraćali pažnju ali su kasnije ustanovili da su bili znak bolesti.

1. BOL U STOMAKU
Navikli smo da bol u stomaku pripisujemo problemima sa varenjem, a u slučaju infekcija krivac je obično norovirus. Međutim, jedna studija objavljena u Američkom časopisu za gastroenterologiju pokazuje da je skoro polovina pacijenata uključenih u ovo posmatranje došla u bolnicu sa simptomima dijareje, povraćanja ili bolova u stomaku.

2. OČNA INFEKCIJA
Oči su u više navrata pominjane kao potencijalno mesto ulaza korona virusa u organizam. Britansko udruženje otorinolaringologa kaže da konjuktivitis može biti jedan od ranih znakova kovida-19. To je uobičajeno i za druge slične, a manje opasne korona viruse.

Korona

Tanjug

Foto: Tanjug

3. OSEĆAJ DEZORIJENTISANOSTI

Pacijenti nakon oporavka od kovida-19 opisuju kako su na samom početku bolesti osećali neku vrstu mentalnog bloka, pre nego što su im se simptomi pogoršali. Opisuju to stanje kao neku "izmaglicu u glavi", pritisak i želju da prilegnu, potrebu da spavaju i nesposobnost da se koncentrišu na bilo šta.

4. TEŽAK UMOR
Potpuna iscrpljenost je prethodila težim simptomima kod mnogih pacijenata. Neki od njih kažu da ih je to stanje podsećalo na grip, ali da su znali da je nešto ozbiljnije u pitanju čim je počelo jako stezanje u plućima. Ne čekajte da dođete u situaciju da se borite za vazduh. Pratite svoj organizam i ako osetite neki od ovih simptoma, javite se lekaru.