Korona, maske, ljudi
Tanjug/AP
Korona, maske, ljudi

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U Srbiji je poslednjih dana preko 2.000 novozaraženih, verovatnoća da ste bili u društvu nekog ko ima koronu je poprilično velika. Čak i ako se dispiclinovano pridržavate protivepidemiooloških mera, nosite masku i držite distancu, kada saznate da je neko iz vašeg okruženja zaražen, nije vam svejedno. Sigurno se pitate šta da radite, da li da pohrlite na testiranje, sačekate da vidte da li će se razviti simptomi ili da odmah počnete porevntivno da se "kljukate" vitaminima.

Budući da razdoblje inkubacije kod korona virusa može da traje od dva do čak 14 dana, verovatno ćete morati u samoizolaciju, bez obzira na to da li se osećate bolesno ili ne.

Istraživanje Američkoga koledža za kardiologiju pokazalo je da većina ljudi razvija simptome oko pet dana nakon što su bili izloženi virusu, a često su i najzarazniji dva dana pre nego što razviju simptome i do jedan dan nakon što simptomi započnu.

Kad je reč o proveri putem testa, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se testirate u sledećim slučajevima:

- kada imate simptome kovida-19

- kada ste bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom

- kada su vas lekari uputili na testiranje

Za one koji nisu sigurni na šta da obrate pažnju, najčešći simptomi korene su: visoka temperatura, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, začepljen nos, povraćanje ili mučnina i dijareja.

Nemačka, korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Što se testiranja tiče, postoji jedna začkoljica, a to je da ako ste ga obavili odmah nakon kontakta sa zaraženom osobom, postoji velika verovatnoća da će test biti negativan.Virus mora da bude prisutan u odreženoj količini u telu da bi ga test otkrio. Opasnost je što ako dobijete negativan test, možete pomisliti da niste zarazni nastaviti da se ponašate kao i ranije i tako, ne znajući da ste inficirani, širite koronu.

Za sve nedoumice je najbolje da se obratite svom lekaru za dodatne savete i preporuke. Ako nemate siimptome, a bili ste izloženi virusu, Ameš A. Adalja, viši naučnik u centru Džon Hopkins, preporučuje da pričekate najmanje četiri dana kako biste se testirali, kako bi virus imao dovoljno vremena da se "nakupi" u vašem telu ako ste zaraženi.

U slučaju pozitivnog testa, samoizolacija je prvi korak.

"Iako u nekim slučajevima nije optimalno čekati simptome, to je možda najpraktičniji odgovor”, rekao je predsednik odseka za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Nju Džerziju, Luis Nelson za portal "Prevention", a prema smernicama CDC-a trebalo bi da budete u samoizolaciji najmanje 14 dana nakon izlaganja virusu, kao i da obavestite sve ljude s kojima ste bili u kontaktu.