ručak, kobasice, grašak
youtube
ručak, kobasice, grašak

youtube

Foto: youtube

Domaća kobasica uz pire krompir i grašak na gusto ili svinjski vrat u neutralnoj pavlaci, čorba od tikvica, pirinač sa kurkumom i karijem uz belolučene paprike, dok je treći bela čorba, kuvano prženi krompir, rižoto sa kukuruzom i šnicle i piletina iz rerne uz zelenu salaticu.

Kobasicu znamo svi da ispečemo, ali ajde da utvrdimo za početnike. Pola čaša vode, malo ulja ili masti, na srednjoj vatri prodinstai dok voda ne ispari, posle malo smanjiti vatru kako ne bi prskalo. Zapeći.

Pire krompir je najlepši sa maslacem. Oceđenom, vrelom krompiru dodati na jedan kilogram 250 gr maslaca pa pasirokom ispasirati. Posoliti, pa dolivati mleko dok se ne dobije fino kremasta masa ni previše gusta ni previše retka.

Grašak na gusto

jedna glavica crnog luka
100 ml ulja
suvi začin
1 kg graška
2 kašike brašna

Iseckati crni luk, dodati suvi začin pa na vodi prodinstai. Kad omekani propasirati. Dodati grašak pa naliti vode da prelije. Kuvati na srednjoj vatri dok ne omekani.

Na ulju propržiti brašno dok ne dobije tamnije žutu boju pa naliti grašak i mešati.

Po želji posoliti i pobiberiti. Gustinu sami odredjujete, sa manje ili više vode.

ručak, kobasice, grašak

youtube

Foto: youtube

Čorba od tikvica

1 glavica crnog luka
100 ml ulja
1 veća tikvica
1 jaje
2 kašike pavlake
1 kašika brašna
suvi začin, so, biber

Izdinstati na ulju i sa malo vode luk da omekani.

Za to vreme očistiti tikvicu i iseckati na kockice.

Dodati luk, naliti vode da prelije pa kuvati na srednjoj vatri dok ne omekane.

Količinu vode sami regulišite, ali ja sam uvek za manje pa lako je dodati.

Umutiti brašno, jaje, pavlaku sa malo vode pa skloniti sa vatre čorbu i umešati ovu mešavinu.

Posoliti, dodati suvi začin, biber, peršun, može i sušena mirodjija, pa vratiti na vatru da vri lagano par minuta.

Poslužiti toplu.

ručak, kobasice, grašak

youtube

Foto: youtube

Pirinač sa karijem i kurkumom

1 glavica crnog luka
50 ml ulja
100 gr maslaca
2 šolje pirinča
kurkuma, kari, suvi začin, so, biber, peršuno list

Iseckati glavicu luka sitno pa sa malo vode i uljem je prodinstati da omekani.

Dodati pirinač i 3 šolje vode.

Na srednjoj vatri kuvati uz mešanje, kako ne bi zagorelo.

Povremeno dolivati vruće vode ako je potrebno, to sad već zavisi od vrste pirinča.

Kada je skoro kuvano, a nije se još dovoljno zgusnulo umešati maslaca i začine po želji.

Smanjiti vatru, kako ne bi prskalo pa završiti kuvanje. Prebaciti u drugu posudu i poslužiti.

ručak, kobasice, grašak

youtube

Foto: youtube

Svinjski vrat u neutralnoj pavlaci

1,5 kg svinjskog vrata
suvi začin, so i biber
čaša vode
100 ml ulja
200 ml neutralne pavlake
100 ml mleka

Poslagati vrat u pleh ili keramičku posudu pa posuti začinima.

Sipati vodu, mleko i neutralnu pavlaku pa stavit na 200 stepeni u rernu da se peče.

Posle pola sata okrenuti meso pa nastaviti pečenje.

Okretati meso sve dok višljuska lako ne prolazi kroz njega.

Potrebno je negde oko 2h.

Zelena salatica se pravi tako što se prvo opere i malo usitni.

Posoli se i prelije uljem i jabukovim sirćetom i samo promeša.

Dok šnicle i piletinu posolite i pobiberite.

Poslažete prvo šnicle u pleh, prelijete sa malo ulja i sipate čašu vode.

Prekrijete folijom i pečete pola sata, dodate piletinu i zaronite je u saft, a foliju skinete.

Pečete sve zajedno povremeno okrećući dok se fino ne zapeče.