Šaran u pivu
shutterstock
Šaran u pivu

shutterstock

Foto: shutterstock

Sastojci:

1 kom šaran veličine 2-2,5 kg
3 kom krompira
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka veća
3 češnja belog luka
1 kom šargarepe
1 kriška celera veća
so
biber
maslinovo ulje
sok od pola limuna

Priprema:

Fil za punjenje spremamo na sledeći način: pola glavice luka naseckati na rebarca, krupno izrendati šargarepu i celer pa kratko propržiti na vrlo malo ulja.
Pirinač skuvamo u slanoj vodi, pa ga dodamo povrću, a zatim i sirovi krompir sečen na kolutove debljine pola centimetra. Ovu mešavinu začinimo solju i biberom. Očišćenog šarana sa unutrašnje strane namažemo mešavinom soli, bibera i maslinovog ulja.
Napunimo ga filom, trbušni otvor zatvorimo koncem ili čačkalicama i položimo u uljem podmazanu tepsiju.
Površinu ribe ovlaš zasečemo, namažemo mešavinom soli, bibera, maslinovog ulja i limunovog soka, a u useke stavimo crni i beli luk sečen na tanke ploške.
Pečemo na 200 stepeni sat i deset minuta, dok riba ne porumeni. Služimo uz zelenu (ili neku drugu svežu) salatu.