ZASLADITE SE DOMAĆINSKI! Osvežavajuća i sočna - Pita sa jabukama, prelivena jabukovačom!

Jabuke osvežavaju ovu kombinaciju, posebno ako uzmete kisele.

pita jabuke
Foto: youtube.com/printscreen

Jabukovača je pita sa jabukama zalivena šećernim sirupom/agdom. Za one kojima je baklava preslatka, a ipak vole kolače sa gotovim korama i sirupom, verujem da će im se dopasti na ovaj način pripremljena pita. 

Sastojci:

500 gr gotovih tankih kora
6 velikih jabuka
6 kašika šećera
po želji cimet
6 punih kašika griza
150 ml ulja
Sirup / agda:

800 ml vode
600 gr šećera

pita jabuke
Foto: youtube.com/printscreen

Priprema:

Prvo skuvamo sirup.

Pomešati vodu i šećer i staviti na vatru da provri.jabukovaca pita sa jabukama

Kada provri smanjiti vatru na srednju, pa kuvati nekih 20 minuta, do pola sata.

Paziti da ne bude preredak, takodje i ne previše gust jer će se stajanjem ušećeriti.

Bolje je da je malo manje skuvan nego previše jer će pita dok odstoji i stegne se sve, takodje upije pokupiti ako je malo vodenije. Samo pazite da ne bude previše vodeno.

Oguliti jabuke pa ih izrendati. Dodati šećer i cimet ako volite, promešati pa ostaviti da odstoji i jabuke puste sok.

Kada jabuke puste sok dodati griz i opet sve sjediniti.

Podeliti kore na 3 dela.jabukovaca pita sa jabukama

Podmazati pleh u kojem će se peći. Ovo je mera za veći pleh od rerne.

pita jabuke
Foto: youtube.com/printscreen

Pleh ne sme biti veći od same pite jer će u tom slučaju previše se sirup razliti po njemu.

Uzeti prvu koru, premazati je sa malo ulja četkicom , pa staviti drugu koru i ponavljati postupak sve do zadnje koju ne mažemo uljem nego rasporedimo trećinu mase od jabuka. Kao na fotografiji.

Savijemo levu i desnu stranu po 1 cm ka unutra, a onda urolamo sve zajedno.

Stavimo na dasku za sečenje pa oštrim nožem isečemo na željenu debljinu i poslažemo u podmazan pleh.

Uključimo rernu na 220 stepeni, pa ponovimo postupak sa korama i filom još dva puta.

Staviti da se peče dok ne dobije odgore rumenu boju, opet je to izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.

Pečenu pitu od jabuka izvaditi iz rerne pa preliti prethodno skuvanim sirupom.

Ostaviti da se sve zajedno ohladi, a jabukovača upije.

Posle samo nožem proći po linijama izmedju pitica i poslužiti.

Prijatno.

Više vesti o sličnim temama saznajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi