Kremisimo kocke, ono kad želiš nešto prefinjeno!
Sastojci
Za podlogu:
– 12 belanaca
– 200 g šećera
– 2 kašičice jabukovog sirćeta
Za fil:
– 12 žumanaca
– 150 g šećera
– 2 vanilin šećera
– 7 dl mleka
– 180 g brašna
– 250 g margarina
– 100 g čokolade za kuvanje
– 2 dl slatke pavlake
– veće pakovanje petit keksa
Priprema
Za kore:
Umutite belanca dok ne budu čvrsti. Dodati tada i šećer i sirće te još jednom dobro umutiti. Raditi ovo u većoj posudi jer je količina oveća. Izliti smesu na veliki lim na papir za pečenje, poravnati pa peći/sušiti u rerni na 160ºC 1 sat i 15 min. Sa pečene i ohlađene kore pažljivo odstraniti papir za pečenje, pa koru prerezati na dva ista dela.
Za fil:
Umutiti žumanaca sa šećerom i vaniliom, dodavati postepeno brašno i oko 2 dl mleka. Preostalo mleko kuvati na pari, pa kada prokuva uliti polako smesu od žumanaca. Kuvati uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. U ohlađeni fil umešati izrađeni margarin, fil podeliti na pola, pa u jedan deo umešati varjačom čvrsto umućenu pavlaku za šlag, a u drugi deo otopljenu čokoladu.
Izrada:
Prvi deo kore premazati žutim filom, složiti preko nje keks kratko namočen u mleko, preko keksa sloj šlaga. Sledi drugi deo kore, smeđi fil, keks pa šlag. Ukrasiti rendanom čokoladom i poslužiti dobro rashlađeno.
Komentari (1)
Vesna
24.12.2020 07:00
1sat i 15 min na 160?