piletina
printscreen/recepti
piletina

printscreen

Foto: printscreen

Sastojci

1 komad pilećih prsa
1-2 kriške hleba (ili tosta)
50 ml mleka
50 g krem sira ili namaza od sira
po želji so, biber ....
malo mleka po potrebi
Za paniranje:
brašna po potrebi
2 jaja
mrvice po potrebi
ulje za prženje

Priprema

Hleb ili tost iseći na kockice i preliti mlekom. Ostavite po strani.

Pileća prsa očistite, isecite na manje kockice i sameljite u seckalici ili blenderu. Samelela sam ih u mašini za mlevenje, ali ne previše, da zadrže komade. Dodajte namočeni hleb, krem sir i začinite po ukusu. Sve zajedno još malo sameljite, pa dobro izmešajte u činiji. Ako vam se smesa čini pretvrdom, slobodno dodajte još nekoliko kašika mleka. Ovako pripremljena smesa može ostati na hladnom nekoliko sati, do pripreme.

U posebnim posudama pripremite brašno, jaja i mrvice.

Uzmite pola kašike smese i dodajte brašnu. Oblikujte nepravilne loptice, poravnajte ih malo u sredini. Uvaljajte u jaja, a zatim u mrvice.

 Pripremite sve nagetse. Tako pripremljeni mogu neko vreme ponovo da ostanu u frižideru. Najbolje ih je pržiti neposredno pre jela.

Zagrejte ulje na tiganju i pržite polpete na umerenoj vatri, dok ne postanu zlatne. Izvadite ih na papirni ubrus da se stekne višak masti.

Poslužite sa prilogom po želji. Imali smo pečeni krompir koji se pekao dok sam ja pravio grumen. Po želji dodajte salatu i razne soseve ili bar kečap i majonez.