kolač
printscreen/recepti
kolač

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Sastojci za 10 ljudi

Patišpanj
350 g oštrog brašna (tip 400)
150 g putera sobne temperature
3 kašike šećera
3 žumanca
1/2 (6 g) prašak za pecivo 
2-3 kašike mleka
Fil
250 g mlevenih oraha
250 g kristalnog šećera
3 belanca
100 g čokolade za kuvanje (naribana)
1 kašičica mlevenog cimeta
Glazura
150 g čokolade za kuvanje
3 kašike šećera
1 dl vode
1-2 kašike suncokretovog ulja

Priprema
Patišpanj

kolač

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. U sredini napravite rupu i stavite po redu: šećer, puter, žumance i mleko. Zamesiti testo i ako se drobi dodati još malo mleka. Podelite ga na 2 dela i pustite da se odmara na dasci dok se priprema fil.

Fil

Rendati čokoladu za kuvanje. Sameljite orahe i u činiji pomešajte orahe, šećer, čokoladu i cimet. Od 3 belanca sa prstohvatom soli pomešajte sneg, koji treba pažljivo kašikom umešati u smesu oraha i čokolade.

Postupak

Pripremite lim za pečenje (ovde je to list dimenzija 34 k 20 cm, ali može biti i četvrtast). Lim premažite puterom i pospite sa malo brašna.

Razvaljajte oba testa na pobrašnjenoj površini preko lepljive folije na listovima dimenzija poput lima za pečenje. Prvo testo razvaljati na valjku i valjkom ga prebaciti u pleh. Lepo ga pritisnite do kraja, a zatim nadjev stavite preko testa. Poravnajte. Na fil stavite još jedan list testa, izbockajte ga viljuškom ili čačkalicom i stavite u zagrejanu rernu (na 180 ° C). Pecite oko 20 minuta, odnosno dok testo ne dobije svetlo tamno žutu boju, a na krajevima malo tamnije. Tortu dobro ohladiti. Nakon hlađenja sipajte glazuru, ohladite i isecite kocke nožem umočenim u vruću vodu.

Glazura

Čokoladu usitnite nožem na dasci. Zagrejte vodu i šećer do ključanja, a zatim dodajte čokoladu i mešajte žičanom žicom na nižoj temperaturi dok se čokolada potpuno ne otopi. Na kraju umešajte kašiku ili dve ulja i prelijte ohlađeni kolač.

PROČITAJTE JOŠ: