Bomba torta - Poslastica dostojna kraljeva, a tako jednostavna za napraviti!

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-02-22 22:59:05 2021-02-22 22:59:05

Sa relativno malo različitih namirnica dobija se izvanredan desert

printscreen/recepti

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

200 g. mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašikica praška za pecivo

Fil:

250 g. maslaca ii margarina

300 g. mleveneg keksa

200 g. mlevenih oraha

6 žumanaca

1,5 dcl. gustog soka od breskve ili djus ili mleko, po želji

200 g. šećera

Karamelizovano šne od belanaca:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil - Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

Prijatno!

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više