5 recepta za najukusnije poslastice od jagoda!

yumama.com/T.P. | Ženske priče 2020-06-02 11:20:58 2020-06-02 11:20:58

Izabrali smo za vas pet recepata za najukusnije poslastice koje vašim ukućanima i gostima možete poslužiti u čaši.

Shutterstock

Za sve one koji uživaju u ukusu jagoda pripremili smo recepte za najukusnije poslastice koje mogu da pripremaju svaki dan i to brzo i lako...

 

1. Panakota

Osvežavajuće jagode u kombinaciji s kremastom poslasticom biće idealan dezert za čitavu porodicu.

Sastojci:

600 ml slatke pavlake

vanilin štapić

80 g šećera

5 listova belog želatina

200 g jagoda ili malina

Priprema:

Slatku pavlaku staviti u šerpu. Štapić vanile uzduž nožem zarezati, pa istrugati srž. Srž vanile, štapić i šećer dodati pavlaci, pa polako zagrejati. Ostaviti na tihoj vatri da se kuva oko 15 minuta. Želatin potopiti u malo hladne vode.

Šerpu skinuti sa ringle i izvaditi štapić vanile. Ocediti želatin i dodati ga u malo rashlađenu pavlaku i polako mešati. Masu rasporediti u 6 manjih posudica pokvašenih hladnom vodom. Hladiti 4 sata u frižideru.

Voće oprati i očistiti, pa iseckati. Ohlađenu panakotu ukrasiti iseckanim voćem i po želji listićima nane.

2. Sutlijaš

Potrebno je:

450ml mleka

150g pirinča

300g jagoda

pola limuna

150g jogurta sa vanilom

2 kašike šećera

nekoliko listića nane

so

Priprema

Stavit mleko da provri, dodati pirinač, trunku soli, i na tihoj vatri kuvati oko 25 minuta, povremeno mešajući.

Oprati jagode i ostaviti da se ocede. Umešati vanilin šećer i ostaviti da 20 minuta dstoje.

Limun oprati i osušiti. Koru oljuštiti specijalnim nožem, sok iscediti. Pomešati sa jogurtom i šećerom, sve umešati u ohlađeni sutlijaš.

U čaše staviti prvo jagode, zatim sipati sutlijaš i na kraju ukrasiti jagodama i listićima nane.

3. Frape

Sastojci:

500 g jagoda

150 g šećera u prahu

2 kesice vanilin-šećera

5 dl jogurta

2 dl umućene slatke pavlake

malo limunovog soka

Priprema:

Očišćene i oprane jagode iseckajte na male komadiće, pospite šećerom, vanilin-šećerom i ostavite da odstoje 45 minuta.

Zatim ih izmiksujte, dodajte jogurt i limunov sok, pa lagano umešajte slatku pavlaku.

Izlijte u čaše i ostavite da se hladi.

4. Čizkejk

Sastojci:

1 ipo šoljica izmrvljenog keksa

1 kašika istopljenog putera

1 ipo šolja šlaga

1 šolja krem sira

Pola šolje šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

1 ipo šolja seckanih jagoda

1 kašika limunovog soka

1 kašika vode

Priprema:

1. Na visokoj temperaturi kuvajte jagode sa limunovim sokom i malo vode. Minut kuvanja je dovoljan, s obzirom da će jagode vrlo brzo pustiti svoj sok.

2. Izmeljajte skuvane jagode i stavite ih u frižider na nekih 5-6 minuta.

3. Šlag, krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile mikserom izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

4. Izblendujte keks i dodajte kašiku istopljenog putera.

5. Izmešani keks i puter stavite pri dnu čaša, a potom manjom čašom blago pritisnite preko keksa.

6. Preko keksa dodajte izmiksanu smesu šlaga i sira.

7. Ohlađene jagode dodajte na vrh čaša.

5. Sladoled

Ako se ljubav prema sladoledu ukrsti sa uobičajenim nedostatkom vremena, ovo je pravi recept za vas!

Čuveni kuvar Džejmi Oliver vam predstavlja neverovatno brz, ali i jednostavan recept za ledeno osveženje s jagodama.

Potrebno vam je oko 500 grama smrznutih jagoda, isto toliko jogurta, kašika meda i malo voćnog likera. Po želji možete dodati i rendanu limunovu koru ili nanu. Sve sem likera stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte malo likera i nastavite sa mućenjem.

Ovaj neodoljiv ledeni slatkiš s jagodama možete servirati na tri načina - sa nanom, zatim u puslicama ili sa keksom.

 

 

 

 

Expand player
Pogledajte više