Apoteka Apotekarka Farmaceut
Shutterstock
Apoteka Apotekarka Farmaceut

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Proleće je stiglo, vreme kada žene masovno počinju da rade na doterivanju linije i priprmama za leto. Iako se situacija sa koronom ne odvoja onako kako smo planirali, odlazak na more je i dalje za većinu neizvestan, to ne sprečava pripadnice nežnijeg pola da se posvete dijeta i vežbanju kako bi izvajale telo.

A kako ove pilulice zapravo deluju na naše telo? Da li zaista tope masnoće, kako obećava uputstvo na pakovanju?

Po načinu na koji deluju na organizam, ovi suplementi za mršavljenje mogu se podeliti u četiri velike grupe.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Foto: Shutterstock

1. Diuretici i laksativi

Diuretici i laksativi ne podstiču sagorevanje masti. Oni mogu samo da ublaže zatvor (i samim tim očiste telo) i izbace višak tečnosti. Zahvaljujući tome, zaista možete da se "olakšate" za dva do tri kilograma. Međutim, lekari upozoravaju da ove tabletice zajedno sa štetnim uklanjaju i korisne supstance. Zbog toga se nikako ne preporučuje da se duže vreme uzimaju, jer mogu dovesti do dehidratacije organizma, dijareje, poremećaja metabolizma minerala, bubrežne insuficijencije.

2. Sredstva za suzbijanje apetita

Postoje dve grupe ovakvih tabletica. Jedne deluju na centre sitosti u mozgu, obaveštavajući ga da je telo "puno", i na taj način potiskuju apetit. To su često sintetički lekovi koji se izdaju na recept i koji imaju mnogo kontraindikacija i neželjenih efekata. Izazivaju nervozu, pogoršavaju san, što ne može a da ne utiče na psihu.

U drugoj grupi su su oni koji sadrže dijetetska vlakna, deluju tako što nabubre u stomaku i stvaraju osećaj sitosti. Lekari svakako preporučuju da se okrenete pirodnim izvorima vlakana, kao što su na primer mekinje, koji takođe poboljšavaju varenje i stvaraju osećaj sitosti.

3. Tablete za sagorevanje masti

4. Dijetetski suplementi
Ova vrsta suplemenata pripada "sigurnim", ali neefikasnim sredstvima. Ekstrakti sadržani u njima poboljšavaju metaboličke procese i pružaju telu potrebne vitamine i mikroelemente koji ne utiču na gubitak kilograma.

Lekari ističu da nije moguće tabletama rešiti problem velikog viška kilograma. Ne postoje pilule za mršavljenje bez neželjenih efekata. Obično se dešava i da se izgubljeni kilogrami vraćaju, nijedna tableta neće dati rezultat bez regulisanja ishrane i adekvatne fizičke aktivnosti, zaključak je stručnjaka.

PROČITAJTE JOŠ: