žrtve
printscreen/tvprva
žrtve

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

Kad je u pitanju seksualno zlostavljanje u filmskoj industriji, sa jedne strane imamo mlade devojke koje bi sve učinile za veliku ulogu, a sa druge strane imamo moćne ljude koji seksualno zlostavljaju one devojke koje tek ulaze u svet glume.

O tome govori film "Dva na dva". Iako je ovaj film urađen pre slučaja o Miroslavu Aleksiću, rediteljka i glumica filma kaže da seksualno zlostavljanje u svetu glume nije novost, ni kod nas ni u svetu.

"Te teme su svuda oko mene, i nerviralo me je to što se svuda predstavlja kao normlano. I sama sam se našla u takvoj situaciji iz koje sam se izvukla, odnosno sklonila sam se, nisam to želela", rekla je Emilija Nestorović, rediteljka i glumica u filmu "Dva na dva" za 150 minuta Prve TV.

glumica

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Kako kaže, imala je oko 22 godine, a koleginica joj je rekla kako bi trebalo da upozna neke bitne ljude.

"Kako je veče odmicalo, nekako ti nisu dali da odeš. Podrazumevalo se da smo mi tu došle kako bismo njima dale svoje telo, jer je to bilo neophodno zato što nismo bile afirmisane i poznate", objasnila je.

Kako je producentkinja ovog filma, Doloris Ašković rekla, u pitanju je studentski projekat koji je odrađen na ozbiljan način.

"U pitanju je tema koja i te kako targetira filmsku industriju i svi smo svesni toga. To je neka tabu tema o kojoj se inače ne govori javno. Seksualno zlostavljanje nije uvek prouzrokovano nekom vrstom sile, a neki glumci ili glumice pristaju na to i kako bi mogli da opstanu", naglašava.

"Mislim da to, pre svega, svi radimo zbog straha i želje da uspemo. Naš slučaj u filmu govori o tome da li vi svesno ulazite u neki odnos ili ne. Neko to radi zbog novca, neko zbog uspeha, neko verovatno ima svoje treće razloga", dodala je.

Istakla je i da se u filmu radi o malo drugačijoj situaciji nego što je slučaj Miroslava Aleksića i Milene Radulović, jer se u filmu govori o tome da neko voljno želi da proda svoje telo.

Kako kaže, svejedno je sigurna da nijednoj devojci nije svejedno, da se sve osećaju veoma loše posle toga, i da imaju posledice koje ih prate čitav život.

Žrtve najčešće žene
"Nisam tražila", "Ne znači ne” i "Nisi sama" su samo neke od poruka koje se razmenjuju i šire u našem regionu. Nakon što je glumica Milena Radulović javno optužila učitelja glume, mnoge devojke se javljaju sa sličnim pričama. Reagovali su fakulteti iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, a stranica "Nisam tražila", koja postoji nepune dve nedelje, ima više od 17.000 članova.

Josipa Tukara Komljenović iz NVO "Ženska soba" rekla je da su definitivno zadiovoljni trenutnim reakcijama.

"O ovoj temi se razgovara već drugu sedmicu i želimo da sve osobe koje su preživele sekusalno nasilje mogu da nam se obrate. Tako da ovaj put koji se događa već dve sedmice može da vidi i nekim dobrim promenama, a u Hrvatskoj videli smo, i zakonodavnim promenama", navela je ona.

Psiholog i psihoterapeut Tanja Tankosić Girt navela je da je dobro što je reakcija bila hitna i "apsoutno i veoma je prisutna ta tema u društvu".

Tukara Komljenović je objasnila i da osobe koje su preživele seksualno nasilje su uglavnom žene, mlađe živtone dobi.

"Ali ne obrati se svaka osoba nakon 24 sata ili dva dana nakon što je preživela silovanje ili neki drugi oblik sekusalnog nasilja. Tako da su osobe koje se javljaju našem centru različite životne dobi", poručila je ona.

PROČITAJTE JOŠ: