štednja
Printscreen/Instagram
štednja

Printscreen/Instagram

Foto: Printscreen/Instagram

Ako ponekad za sebe pomislite da ste škrtica, posle ovog teksta imaćete utisak da ste najraspinija osoba na svetu. Knjigovođa Kejt Hašimoto iz Los Anđelesa štedi bukvalno na svemu, a svoje "cake" za preživaljavanje sa svega 200 dolara mesečno (otprilike 20.000 dinara) otkrila je u popularnoj emisiji na TLC kanalu koja predstavlja naškrtije ljude na svetu.

Prema nekim proračunima, da biste skromno živeli u prestonici glamura, a bez zakupa stana, potrebno je da odvojite oko 1.300 dolara. Kejt to polazi za rukom za čak 800 dolara manje, a kako kaže, odluku da tako živi donela je kada je ostala bez posla.

Ovo je 10 principa kojih se Kejt pridržava i koji joj omogućavaju da uštedi, a za većinu se mora priznati da su ispod svakog dostojanstva.

štednja

Printscreen/Instagram

Foto: Printscreen/Instagram

2. Kejt smatra da je kupovina čak i kreveta luksuz. Spava na gomili prostirki za jogu koje je neko bacio.

3. Nema trpezarijski sto, već na plinski šporet (koji je već bio ugrađen u stanu kada ga je kupila, a za ne korosti), rasporedi stare časopise i na njima jede. Sofa, koju velikodušno ponudi gostima koji dođu kod nje da prespavaju, zapravo je samo mekani prekrivač prebačen preko okvira od starog kreveta.

4. Još jedan biser štedljivosti - Kejt uopšte ne troši toalet papir i to od 2012. godine. Donji veš je posledni put kupila 1998.

5. Sakuplja reklamne uzorke. Redovno posećuje promocije gde se opskrpbljuje reklamnim uzorcima, kozmetičkim proizvodima i potrepštinama za osnovnu higijenu.

"Veliki sam ljubitelj besplatnih uzoraka. Moglo bi se reći da sam ekstremni 'uzorkač'", ponosno priča.

6. Odeću pere u kupatilu, a ima razvijenu rutinu za štednju. Pere veš dok se tušira tako da se ništa ne baca. Intimnu higijenu često obavlja i tako što se samo "zapere" vodom iz flaše kako ne bi potošila više nego što je potrebno.

štednja

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

8. Kad god je moguće izbegava da potroši novac na hranu. Prebira po smeću u blizini restorana i supermarketa, jer tamo uvek ima bačene hrane koja je još uvek "jestiva". Kako kaže, u kontejnerima se često mogu naći delikatesi i organska hrana.

9. Kejt gotovo nikada ne jede po restoranima s prijateljima, osim ako joj oni ne plaćaju obrok. A kada dođu kod nje u goste, servira im hranu koju je pokupila iz kontejnera.

10. Glavni uslov za održavanje tako jeftinog života je da imate svoj životni prostor. Kejt je vlasnik stana i plaća samo porez na imovinu.