POTRESNA VEST! BRUS VILIS U TEŠKOM STANJU Glumcu se stanje naglo pogoršalo - Lek ne postoji
Foto: Shutterstock

Glumcu Brus Vilisu (67) dijagnostikovana je frontotemporalna demencija, najčešći oblik demencije s ranim početkom, pre 65. godine života. Novu dijagnozu dobio je nakon što mu je prošle godine dijagnostikovana afazija, poremećaj govora. Saopštenje o novoj bolesti potpisuju njegova deca, supruga Ema Heming i bivša supruga Demi Mur (60).

– Kao porodica, želimo da iskoristimo ovu šansu da vam se zahvalimo na svoj ljubavi, podršci i predivnim pričama koje smo svi primili otkako smo podelili Brusovu prvu dijagnozu. Želeli bismo da vas obavestimo o novostima o našem voljenom suprugu, ocu i prijatelju jer sada imamo dublje razumevanje onoga što on proživljava – započeli su u saopštenju.

Dijagnoza

FTD je poznat kao ređi oblik demencije, u kojem je pamćenje manje zahvaćeno nego u Alchajmerovoj bolesti. Osobe sa frontotemporalnom demencijom imaju poteškoća sa razmišljanjem, pažnjom i prisećanjem onoga što im je rečeno. Imaju poteškoća sa stvaranjem ideja ili izvođenjem radnji za određenu aktivnost pravim redosledom.

– Otkad je Brusu u proleće 2022. godine dijagnostikovana afazija, njegova bolest je napredovala i sad imamu tačniju dijagnozu: Brus boluje od frontotemporalna demencije. Nažalost, izazovi s komunikacijom samo su jedni od simptoma bolesti s kojima se Brus suočava – nastavili su u saopštenju.

– Iako je bolno, olakšanje je što napokon imamo dijagnozu. To je opaka bolest. Ne postoji lečenje. Nadamo se da će se to promeniti u budućem razdoblju. Brus je uvek pronalazio radost u životu i pomogao je drugima oko sebe – stoji u saopštenju porodice slavnog glumca.

Nakon što mu dijagnostikovana bolest afazije, Brus je odustao od glume, a svoje vreme provodi s porodicom. Glumcu se stanje pogoršalo, a njegova porodica, uključujući i bivšu suprugu Demi, pomaže mu svakodnevno. U decembru prošle godine, Vilisova ćerka Rumer, objavila je da će ona i njen dečko Derek Ričard Tomas postati roditelji, a Brus Vilis i Demi deka i baka.

Simptomi mogu različito da se razvijaju, u zavisnosti od toga koji deo frontalnog ili temporalnog režnja je zahvaćen. Oni uključuju:

  • Promene u ponašanju ličnosti
  • Poteškoće sa govorom

Kako demencija napreduje, osobe mogu da imaju više od jedne vrste simptome: mogu neprimereno da se ponašaju, govore nepristojno, ponašanje je impulsivno, ponavljaju istu radnju iznova i iznova, hodaju uvek do istog mesta, uzimaju tuđe predmete i stavljaju u usta, mogu da se prejedaju ili jedu samo jednu vrstu hrane.

Osobe sa frontotemporalnom demencijom teško pronalaze reči. Kako demencija napreduje, obolele osobe sve manje govore ili ponavljaju ono što one ili drugi kažu. Na kraju, prestaju da govore. Lek za ovu bolest ne postoji, cilj je da se adekvatnim terapijama ublažavaju simptomi i pruža podrška i razumevanje obolelom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading