VEDRANA RUDAN ISKRENO DO DASKE Sa 15 godina pokušala sam da ubijem oca, a sa 20 mi je zamalo uspelo"
Foto: Youtube/Printscreen

Književnica Vedrana Rudan važi za jednu od najintrigantnijih ličnosti na našim prostorima, a u dosadašnjoj karijeri radila je i kao novinarka, voditeljka i kolumnistkinja.

Rođena je 1949. godine u Opatiji, otac joj je poreklom bio hercegovac i bio je ribar i vrtlar, a majka poreklom iz Like radila je kao direktorka u vrtićima, ali su je muž i svekrva prisilili da se odrekne ovog posla i bude domaćica.

Kako je Vedrana više puta naglasila, majka joj je zbog toga zapala u depresiju, a jedno vreme se odavala i alkoholu. To je trajalo sve dok Vedrana nije postala punoletna.

Ona je u svojim kolumnama, romanima, ali i intervjuima javno govorila o tome kako je od oca trpela nasilje.

"Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ", rekla je ona u emisiji „Lica kao sav normalan svet“.

"Imala sam 21. godinu, diplomirala sam i radila. Bilo je to vreme kad su se nosile mini suknje, a onda su, preko noći, došle u modu maksi suknje. Radila sam, imala sam svoju platu i pratila modu, pa sam tako skinula mini i obukla maksi suknju. Otac je ušao u kuhinju, a živeli smo u rupi, u pravom ćumezu, odmerio me… majka u uglu drhti, nikad se nije smeo dizati ton… a otac kaže: ‘Juče si bila ku*va a danas si časna sestra, odluči se’. Odgovorila sam mu: ‘Ne s…’, a majka je skoro umrla, jer sam prvi put digla ton na oca. Pomislila sam – šta mi se može dogoditi? Završila sam školu, radim…", nastavila je ona.

"A onda mi je on prišao, podigao me i bacio u stakleni orman. Bila sam sva u krvi i staklu… imali smo šporet na drva i na njemu je, u tom trenutku, bila velika šerpa puna gulaša, ogromna… uhvatila sam je za te goruće ‘uši’, digla u vazduh i bacila ocu u glavu. Tog dana sam otišla iz kuće u nameri da se nikad ne vratim. Tako je ostalo do udaje. A onda, dok je moj bivši muž bio u vojsci, a ja s malim detetom, bila toliko bedna da sam pozvala majku i rekla joj: ‘Nemamo šta da jedemo, mogu li da dođem kod vas’. Majka je bila u neverici".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading