OVE NAMIRNICE SMANJUJU NADUTOST I GASOVE Kompletan jelovnik nutricioniste Ane Todorović
Foto: Printscreen/tvalo

Nadutost stomaka ili nadimanje je stanje koje karakteriše smetnja u radu sistema organa za varenje. Mnogi kažu da je nadimanje najčešća pojava koju prati savremeni način života, ali je činjenica da ga svako drugačije doživljava. Često se javlja kao posledica nepravilne ishrane, loših navika i nedovoljne fizičke aktivnosti. Osećaj nadutosti može biti praćen neprijatnim oticanjem stomaka, gasovima i nelagodom. Ipak, uz nekoliko jednostavnih promena u ishrani, možete ublažiti ovaj problem.

Prvi korak je obratiti pažnju na svoju ishranu i izbegavati namirnice koje mogu izazvati nadutost.

"U ovu grupu spadaju mlečni proizvodi, pržena hrana, gazirana pića, beli hleb, grašak, kupus, crni luk i brokoli. Umesto toga, birajte lako svarljive namirnice poput svežeg voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina.Takođe, veoma je važno konzumirati dovoljno vlakana kako biste održali zdravu probavu i sprečili nadutost. Voće, povrće, integralni hleb, mahunarke i orašasti plodovi su bogati vlaknima i trebali bi biti redovni deo vaše ishrane. Pored toga, vodite računa o načinu ishrane. Prejedanje i brzo gutanje hrane mogu doprineti nadimanju. Preporučujem da jedete manje obroke, ali češće tokom dana i da hranu polako žvaćete. Takođe, izbegavajte gutanje vazduha dok jedete ili pijete", kaže za Politiku nutricionista Ana Todorović.

Važno je napomenuti da svako telo može reagovati drugačije na određene namirnice, pa je važno pratiti reakcije i identifikovati potencijalne okidače za nadutost. Možete voditi dnevnik ishrane kako biste bolje razumeli kako određene namirnice utiču na vaše telo.

"Uz pravilnu ishranu, ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost. Vežbanje može poboljšati varenje, smanjiti nadimanje i održati zdravu probavu. Šetnja, trčanje, plivanje ili joga su sjajni načini da ostanete aktivni i pomognete svom telu da se oslobodi nadutosti", preporučuje naša sagovornica.

Namirnice za ublažavanje nadutosti

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u smirivanju probavnog trakta. Možete ga koristiti svežeg, dodavati u obroke ili napraviti čaj od đumbira.
Nana ima umirujuće dejstvo na mišiće digestivnog trakta i pomaže u ublažavanju nadutosti. Napravite šolju svežeg čaja od mente i popijte ga nakon obroka.
Anis je začin sa blagim laksativnim svojstvima koji pomaže u smanjenju nadutosti. Možete ga koristiti kao začin u jelima ili napraviti čaj od anisa.
Kim je začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji. Ima probavne beneficije i može pomoći u smanjenju nadutosti. Možete ga dodavati u razna jela.
Čaj od kamilice ima umirujući efekat na probavni trakt i može pomoći u ublažavanju nadutosti. Popijte šolju čaja od kamilice nakon obroka.
Napravite čaj od svežeg đumbira tako što ćete narendati đumbir i preliti ga vrućom vodom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite i popijte. Đumbirov čaj pomaže u smanjenju nadutosti i poboljšanju varenja.
Čaj od koprive može pomoći u smanjenju nadutosti jer ima diuretička svojstva i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, piše Politika.

Jelovnik protiv nadutosti

Doručak:

Kaša od integralnih žitarica sa svežim voćem (ovas sa iseckanim bananama ili bobičastim voćem).
Šolja čaja od nane ili đumbira.

Užina:

Nekoliko badema ili orašastih plodova.
Sveži komad voća (jabuka, kruška ili neko sezonsko voće).

Ručak:

Piletina ili riba (kuvana, pečena ili grilovana).
Kuvano povrće (brokoli, spanać ili šargarepa).
Integralni pirinač ili kuvani krompir.
Salata od paradajza i krastavaca sa maslinovim uljem i limunovim sokom.

Užina:

Jogurt sa niskim procentom masti ili grčki jogurt sa svežim bobicama.
Šaka semenki bundeve ili suncokreta.

Večera:

Pileća supa sa povrćem.

Integralne testenine sa povrćem (npr. integralne špagete sa pesto sosom od bosiljka i povrćem).
Salata od svežeg zelenog lisnatog povrća (rukola, spanać, matovilac) sa dodatkom avokada i semenki.

Pre spavanja:

Šolja čaja od kamilice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading