ZA BOLJU KRVNU SLIKU: Pet namernica bogatih gvožđem
Foto: Shutterstock

Ukoliko je ustanovljeno da imate anemiju i  planirate da ishrana bogata gvožđem bude vaš saveznik u borbi sa malokrvnošću, ove namirnice moraju da se nađu na vašem jelovniku.

Džigerica

Neki je vole, neki ne mogu da je smisle, ali je svima poznato da najbolja namirnica bogata gvožđem, superiorna po tom pitanju u odnosu na druge. Količina koju sadrži je neverovatna i ukoliko volite džigericu, ona je savršen način da podignete nivo gvožđa u krvi. Sadrži 17,9 miligrama ovog minerala na 100g  džigerice.

Cvekla

Sigurno ste mnogo puta čuli da je cvekla odlična hrana za imunitet i da se od nje prave moćni napici od kojih ćete pucati od zdravlja. To zarpravo nije slučajno, jer ona je zaista bogata nutrijentima i jedna je od namirnica bogatih gvožđem. Ono što je dobro kod cvekle jeste to što je ujedno bogata i vitaminom C pa se ovaj mineral unet na ovaj način bolje aposrbje bez nekih dodataka. Na100g cvekla ima 0,8 mg gvožđa

Kopriva

Ova biljka i njeno seme i koren odličan su izvor gvožda, a pored toga sadrže i folnu kiselinu , C vitamin i obilje drugih vitamina i minerala koji su telo neophodni. Ovo je jedna zaista moćna biljka koja može mnogo da vam pomogne kada ste anemični, ali i za zdravlje u celini i zato je sastojak svakog dobrog sirupa za imunitet. Kuvana kopriva sadrži 1,6 mg gvožđa na 100g.

Mahunarke

Od ovih namirnica, soja se izdvaja kao namirnica koja je najviše bogata gvožđem, i to čak 15,7 mg na 100g.  Pasulj ima razne vrste i one tamnije su bogatije gvožđem od belog i imaju oko 8,2 mg.  Leblebija je sjajan izvor ovog minerala pa je uključite u ishranu.

Lisnato povrće

Ipak, treba imati na umu da je ovo nehem gvožđe i da se ipak ono iz mesa i ribe bolje aposorbuje. Pored spanaća tu su i kupus, kelj, prokelj, brokoli i slične vrste povrća. Spanać se dosta forsira kao zdrav i bogat gvožđem, ali činjenica je da ima i bogatijih namirnica ovim mineralom. On ima 2,7mg gvožđa na 100g i od ovih pobrajanih zelenih lisnatih namirnica najbogatiji je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading