POSTOJI REŠENJE: Šta možete da uradite u slučaju neke od nuspojava kontraceptivnih pilula?
Shutterstock

Možda nećete znati šta možete da tolerišete dok ne isprobate nekoliko njih. Ali evo nekoliko rešenja za najčešće probleme koje izazivaju kontraceptivne pilule.

Mučnina

Verovatno će nestati za par meseci. Ako ne, pokušajte da uzimate pilule uz hranu. Ako uzimate prsten ili flaster, možda ćete morati da promenite metode.

Smanjen libido

Pokušajte sa drugom formulacijom. „Nekim ženama, ako promene pilulu na onu koja je više androgena (slična testosteronu), libido se vraća“, kaže dr Hačerson. Probajte da nađete drugu metodu.

Promene raspoloženja

„Po mom iskustvu, ako žena ima depresiju sa jednom pilulom, zamena (formulacija) obično ne pomaže“, kaže dr Hačerson. Sve hormonalne metode će verovatno izazvati isti problem. Nekim pacijentima koji zaista žele da ostanu na piluli, dr Hačerson ponekad prepisuje i antidepresiv, sa dobrim uspehom.

Glavobolja, vrtoglavica, osetljivost dojke

Budite strpljivi. „Ovi neželjeni efekti će nestati nakon nekog vremena od početka uzimanja pilula“, kaže Hilda Hačerson, profesor ginekologije na Univerzitetu Kolumbija. Ako se to ne desi, promena formulacije može pomoći.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading