STOMAČNI VIRUS HARA BEOGRADOM Evo kako što pre izbaciti patogene iz creva
Foto: Shutterstock

Sve više ljudi, i odraslih i dece, žale se na stomačne tegobe - prolive, mučninu, povraćanje i temperaturu. Stomačni virus opet hara Beogradom, a ono što je nezgodno kod ove bolesti jeste što nema mnogo toga što možete da uradite da biste to pre izbacili virus iz tela.

Postoje, pak, neki korisni saveti koji pomažu, na primer, da zaustavite proliv, da ublažite mučnine, snizite temperaturu, ali pre svega i da poradite na preventivi. Tačnije, da pokušate da se obezbedite da budete imuni na infekciju koja se širi prestonicom. Jedan od načina jeste da uspostavite balans crevne flore, kao i redovno pražnjenje, tačnije da sprečite da se toksini u njima zadržavaju.

U tome vam može pomoći hrana! Ruski toksikolog, doktor i profesor Mihail Kutušov, sastavio je listu namirnica koje pomažu u poboljšanju funkcije creva.

Prva na listi je topla voda, koja stimuliše žuč i creva. Korisne su i bistra topla supa ili čorba (sa što manje povrća i rezanaca, odnosno knedli) koje potpomažu varenje.

Takođe, na vrhu njegove liste našli su se i maslinovo i laneno ulje, suve šljive, sočivo, kiseli kupus, poznati po svojim antioksidativnim, antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima.

Od povrća i voća, doktor je izdvojio brokoli, jabuke i kivi koji sadrže vredni enzim aktinidin i fitohemikalije okalšavaju prirodno pražnjenje creva i pokreću njihovo motilitet (pokretljivost) u gornjem delu gastrointestinalnog trakta.

Specijalista savetuje da posebnu pažnju posvetite mekinjama. Bogate su nerastvorljivim vlaknima, koja mogu da poboljšaju upravo ovu pokretljivost. Suve mekinje je bolje jesti ujutru pre doručka, naglasio je specijalista.

"Počnite kašičicom (5 g) i postepeno povećavajte ako nema neželjenih reakcija", objasnio je dr Kutušov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading