SVI IH TRETIRAJU KAO NEŠTO BEZAZLENO Bolovi u nogama su uvek znak ozbiljnog stanja
Foto: Shutterstock

Bolovi u nogama, bilo u potkolenici ili butinama mogu biti znak upozorenja za duboku vensku trombozu, iako ih mnogi karakterišu kao svakodnevnu pojavu.

Dok mnogi pojavu bola u nogama mogu smatrati uobičajenom pojavom i mogu je zameniti za bolove u mišićima - ukoliko osećate konstantan bol to može biti posledica duboke venske tromboze.

Duboka venska tromboza (DVT) je ozbiljno zdravstveno stanje. Javlja se kada dobijete krvni ugrušak (lepljiva masa krvnih zrnaca) u veni koja je duboko ispod kože.

Obično se javlja u nozi i ima tendenciju da zahvati debele vene koje prolaze kroz mišiće lista ili bedra.

Neki slučajevi duboke venske tromboze se uopće ne manifestuju nikakvim simptomima, a na sledeće stvari treba obratiti pažnju:

  • Bol, otok i osetljivost jedne noge (obično lista)
  • Jaka bol u zahvaćenom području
  • Topla koža u predelu ugruška
  • Crvena koža, posebno na stražnjoj strani noge ispod koljena

Ovo stanje obično pogađa samo jednu nogu, ali može zahvatiti obe ili druge delove tela. Sumnja na trombozu zahteva hitnu medicinsku pomoć i ako se otkrije krvni ugrušak propisuje se antikoagulans.

Ova vrsta lekova koji se često nazivaju razređivačima krvi, sprečava povećanje krvnog ugruška. Oni takođe mogu sprečiti da se delovi ugruška odlome i zaglave negdje drugde u telu – to se naziva embolija.

Ako se ne leči, jedna od 10 osoba s ovim stanjem će razviti plućnu emboliju (začepljenje plućne arterije u plućima).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading