KOŠTA KAO SUVO ZLATO Ovaj začin ublažava depresiju, popravlja pamćenje, snižava šećer, prekoračenje doze vodi u smrt
Foto: Shutterstock

Cena šafrana kreće se i do tri hiljade dolara po kilogramu te se smatra najskupljim začinom na svetu, piše Business Insider.

Zbog čega je cena ovolika? Naime, jedan od faktora je taj što šafran cveta svega tri nedelje u godini, tačnije u martu. Stabljike su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvetova.

Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španija i Iran (više od 80 posto svetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju "crvenim zlatom". U Evropi se on gaji na području Mediterana.

Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd., prenosi Poslovni.

U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka ćelija raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak ukus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.

Treba imati u vidu da ovo uopšte nije bezazlena biljka. Naime, bezbedna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama deluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading