Operacija i lečenje hemoroida, uklanjanje papiloma i pilonidalni sinus (urasla dlaka)
Foto: Promo/Promo

 

Simptomi, lečenje i operacija hemoroida THD metodom

Hemoroidi, u narodu poznati i kao šuljevi, predstavljaju otečene krvne sudove koji se nalaze u rektumu i anusu. Prisustvo hemoroida može izazvati nelagodnost, svrab i krvarenje. Hemoroidi se mogu razviti unutar rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi), a način na koji će se ispoljiti znaci i simptomi hemoroida zavise upravo od vrste hemoroida.

Tako su na primer, kod hemoroida koji se javljaju ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi), osnovni simptomi hemoroida ispoljeni kao svrab ili iritacija u analnom regionu, bol i otok oko anusa, krvarenje. Sa druge strane, kod unutrašnjih hemoroida, simptomi hemoroida se mogu javiti kao nelagodnost prilikom mokrenja, a često može doći i do krvarenja prilikom pražnjenja creva.

U zavisnosti od vrste hemoroida, postoji više načina za lečenje hemoroida. U blažim  stanjima, hemoroidi se mogu lečiti promenama u načinu života kao što su povećanje unosa vlakana, unošenje puno tečnosti i izbegavanje sedenja u dužem vremenskom periodu. Kreme, masti i supozitorije takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Ipak, za teže slučajeve mogu se preporučiti različite hirurške procedure (sklerozacija, baron ligatura, krioterapija). Jedna od najčešće primenjivanih metoda u operaciji hemoroida jeste operacija hemoroida THD metodom. THD metoda je minimalno invazivna hirurška procedura koja podrazumeva korišćenje ultrazvuka za identifikaciju hemoroidnih arterija, a zatim i korišćenje specijalizovanog alata za njihovo ligiranje ili vezivanje, što smanjuje protok krvi u hemoroide i uzrokuje njihovo smanjenje.

Tokom THD procedure, pacijent se obično stavlja pod opštu anesteziju ili spinalnu anesteziju. Mali uređaj nalik anoskopu se ubacuje u anus da bi se vizualizovali hemoroidi i locirale hemoroidne arterije pomoću ultrazvuka. Kada se arterije identifikuju, hirurg koristi specijalizovani alat da ih ligira ili veže, što smanjuje protok krvi do hemoroida i uzrokuje njegovo smanjenje.

U odnosu na tradicionalne metode uklanjanja hemoroida, THD metoda operacije hemoroida ima prednosti u bržem vremenu oporavka, manje je bolna i praćena je manjim obimom krvarenja, a rizik od komplikacija je minimalan.

Hirurško uklanjanje ateroma i papiloma

Aterom je benigna lezija kože koja se obično pojavljuje kao mala izbočina na koži. Iako je generalno bezopasno, hirurško uklanjanje ateroma je rezultat nelagodnosti koje izazivaju, a neretko se ljudi odlučuju na taj korak iz kozmetičkih razloga. I dok su ateromi benigne lezije koje se manifestuju kao izbočine, papilomi predstavljaju izrasline koje se manifestuju kao viseće bradavice i to najčešće u predelu vrata, pazuha i oko očnih kapaka. Najčešće postavljeno pitanje je da li su papilomi isto što i kondilomi. Osnovna sličnost između papiloma i kandiloma jeste što obe vrste izaziva humani papiloma virus (HPV), dok je osnovna razlika između kondiloma i papiloma to što papilomi nisu prekancerozni i ne mogu se razviti u invanzivne karcinome.

Hirurško uklanjanje ateroma podrazumeva primenu lokalne anestezije kako bi se umrtvilo područje oko lezije. Hirurg zatim pravi mali rez na koži i pažljivo uklanja leziju. U zavisnosti od veličine i lokacije ateroma, rana se može zatvoriti šavovima ili ostaviti da zaraste sama. Cela procedura obično traje manje od sat vremena. Nakon operacije, pacijenti mogu osetiti otok, modrice i nelagodnost u tom području. Važno je da područje bude čisto i suvo kako bi se sprečila infekcija i da se pridržavate svih postoperativnih uputstava koje će Vam dati hirurg. Pacijenti će možda morati da izbegavaju određene aktivnosti, kao što su podizanje teškog tereta ili vežbanje tokom određenog vremenskog perioda kako bi se područje pravilno zalečilo.

Za lečenje i uklanjanje papiloma najveći stepen efikasnosti ima primena radiotalasne terapije koja se primenjuje nakon što je na područje koje će biti tretirano nanet lokalni anestetik. Sama metoda traje ne duže od 30 minuta, a zbog efikasnosti primene najčešće se papilomi skidaju prilikom jedne posete.

Hirurško otklanjanje urasle dlake (Pilonidalni Sinus)

Pilonidalni sinus je stanje u kojem se folikuli dlake inficiraju, što dovodi do formiranja apscesa ili ciste na koži u blizini repne kosti što za posledicu ima urastanje dlake. Infekcija može izazvati bol, oticanje i drenažu gnoja ili krvi. U teškim slučajevima može biti potrebno hirurško uklanjanje zahvaćenog tkiva.

Hirurško uklanjanje urasle dlake ili pilonidalnog sinusa obično uključuje opštu anesteziju ili regionalnu anesteziju kako bi se umrtvilo područje oko repne kosti. Hirurg zatim pravi rez na koži da bi pristupio zaraženom području i uklanja dlaku i okolno tkivo koje je zahvaćeno infekcijom.

Nakon operacije, pacijenti mogu osetiti bol, otok i nelagodnost u tom području. Važno je da područje bude čisto i suvo kako bi se sprečila infekcija. Nakon hirurške intervencije uklanjanja urasle dlake, pacijenti će morati da izbegavaju određene aktivnosti kao što su dugo sedenje ili vežbanje u teretani kako bi se tretirano područje oporavilo od hirurškog zahvata.

Kada se obratiti lekaru i zašto?

Ukoliko sumnjate na hemoroide, aterome, papilome, ili osećate nelagodnost u predelu repne kosti, konsultacija sa lekarom je od ključne važnosti kako bi se na vreme identifikovao problem i pristupilo na adekvatan način njegovom lečenju. Ako se na vreme otkrije i pravilno leči, tada je neophodnost  hirurške procedure svedena na minimum. Ipak, u situaciji kada je hirurška intervencija neophodna, važno je da razgovarate o svim prednostima i mogućim rizicima. Poliklinika Gracia Medika i njen tim vrhunskih stručnjaka će Vam, u zavisnosti od težine stanja, preporučiti odgovarajući oblik lečenja ili hiruršku intervenciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading