NE TROŠITE SE NA SKUPE SUPLEMENTE Ove dve namirnice štite mozak i usporavaju starenje ako se uzimaju redovno
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Bez vitamina i minerala ne možemo normalno da funkcionišemo. Nalaze se svuda u našoj hrani, negde više, a negde manje. Jedan od njih je i magnezijum koji pomaže zdravlju našeg mozga. Najviše se može naći u bademima i spanaću.

Nova studija ukazuje da dijete koje su bogate magnezijumom čuvaju mozak i pomažu mu da duže ostane zdrav. Takođe, namirnice koje su bogate magnezijumom su lisnato povrće i orašasti plodovi.

Većina nutricionista napominje da je važno da svi imamo uravnoteženu ishranu, da ne bi trebalo uzimati popularne "dodatke za negu mozga". Najsloženiji organ u telu štiti se prirodnom hranom. Nedavna studija otkrila je da ljudi koji jedu hranu bogatu magnezijumom imaju bolje pamćenje iako stare. Dobri rezultati zabeleženi su kod žena u postmenopauzi.

Nacionalni instituti za zdravlje Australije preporučuje uzimanje 320 do 430 miligrama magnezijuma na dan.

ORGANIZAM UBRZANO STARI Srčane aritmije, bol u leđima, zujanje u ušima, siguran su znak da telu fali ovaj vitamin

Povećanje unosa magnezijuma "može dovesti do značajno boljeg zdravlja mozga, za koje se takođe očekuje da doprinese većem očuvanju kognitivnih sposobnosti i nižem riziku ili odloženom početku demencije u kasnijem životu", naveli su istraživači.

Nova studija pokazuje da trošenje novca na skupe suplemente nije neophodno da bi se poboljšala funkcija mozga - samo više spanaća u ishrani može da bude dovoljno za dobre fizičke, mentalne i različite zdravstvene spopobnosti. Magnezijum pomaže i kod opuštanja i kvalitetnijeg sna. Podstiče relaksaciju mišića blokirajući kalcijum u telu.

Zaključak studije je da je bolje uzimati hranu bogatu magnezijumom nego koristiti suplemente. Oni često mogu da izazovu dijareju i druge problema sa digestivnim traktom. Velike količine magnezijuma dovode do nižeg krvnog pritiska, letargije, konfuzije i depresije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading