ZA CIRKULACIJU I BUĐENJE Dr Perišić tvrdi da je za srce i mozak najbolje ujutro popiti ova 2 napitka
Printscreen

Buđenje, pogotovo rano ujutru, zna mnogima teško da padne. Organizam iz stanja sna doživljava određenu vrstu šoka, a novi dan je pred nama. Kako da se najbolje pripremimo za njega i razbudimo? Da li nam je samo kafa dovoljna ili još nešo, objašnjava za RTS dr Vojislav Perišić.

Prva stvar koju posle buđenja treba da uradimo je da poboljšamo cirkulaciju, pre svega mikrocirkulaciju u srcu i mozgu, naglašava profesor Perišić.

"Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, dodaje gastroenterolog.

Najbolje bi bilo da dan započnemo niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer magnezijum poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova, preporučuje dr Perišić. Ako uzimamo sok od pomarandže, najbolje je da bude sa pulpom, mada je mnogo bolje da pojedemo celu pomorandžu, nego da cedimo sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

Što se tiče kafe, dr Perišić naglašava da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika, u organizam. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri, a za to su zasluženi antioksidasni. Zvanične preporuke su do tri šoljice kafe dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading