JEDINI ZAČIN POŽELJAN UJUTRU JE SENF Dr Perišić objasnio kako utiču na organizam, a ovo je prava mera
Pixabay

Začinjavanje hrane može da predstavlja problem zato što ne postoje utvrđena pravila koliko začina treba dodati jelu koje pripremate. Svaki začin je drugačije jačine, tako da odgovarajuća količina umnogome zavisi od same vrste začina, jela i osobe koja to jelo jede.

Stručnjaci savetuju da u tome ne treba pretrerivati, te se postavlja pitanje zbog čega. Kako začinjena jela zapravo utiču na organizam, gostujući na Prvoj, objasnio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Na samom početku doktor je istakao da u velikoj meri zavisi kada i koje začine koristimo. Pa tako, prema njegovim rečima, ujutru je, od začina poželjan samo senf.

"Senf je antioksidans, a sve druge stvari koje idu uz doručak su prooksidansi - slanina, jaja, mast, viršle, kobasice... Senf ih neutrališe", objasnio je dr Voja, a zatim se osvrnuo na ručak.

"To je teža hrana i ona mora da ima malo bibera, da nam aktivira probavne enzime kako bismo bolje varili. Ako se pretera, mučiće vas gorušica, onda morate da uzimate sodu bikarbonu. To ne valja", istakao je naš poznati gastroenterolog.

Takođe, on je otkrio i jednu kulinarsku tajnu kada je reč o pravljenju supe. Potrebno je dodati jednu supenu kašiku rena koji je odličan antioksidans za organizam. Ukoliko se pretera sa začinima u hrani, vrlo lako možete da dobijete proliv, a kada je reč o soli, dr Voja je jasno rekao za kraj:

"Pet grama na 100 grama. Jedna, ne puna kašičica. U suprotnom, kada nemamo dovoljno soli u hrani, mi imamo slabost mišića".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading