PIĆE KOJE SMANJUJE RIZIK OD TROMBOVA Bezbedno je i korisno, a odlazi direktno u krvotok
Foto: Shutterstock/MattLphotography

Jednostavna promena navika koja je iznenađujuće efikasna u sprečavanju stvaranja štetnih krvnih ugrušaka. Tromb je krvni ugrušak, a njegovo formiranje je od vitalnog značaja nakon povreda, na mestu rane. Međutim, kada se trombociti spoje u ugrušak i ostanu u krvnom sudu, takav tromb može biti veoma opasan.

Tromboza nastaje usled stagnacije krvi, koja je često uzrokovana nekom vrstom povrede ili sedentarnim načinom života. Ovo je fatalno stanje koje dovodi do srčanog udara, moždanog udara ili potpunog zatajenja pluća.

Na sreću, jedno piće može smanjiti rizik od zgrušavanja krvi. Slatka pića sa kofeinom povećavaju rizik od stvaranja štetnih krvnih ugrušaka. Studija objavljena u "Journal of Surgical Research" otkriva da se rizik od zgrušavanja krvi javlja u roku od jednog sata nakon konzumiranja energetskih napitaka.

Nutricionista Rori Bat upozorio je da su gazirana pića glavni krivci za stvaranje štetnih ugrušaka. Dobra vest je da postoji jedno piće koje nije samo bezbedno, već može i da smanji rizik od nastanka krvnih ugrušaka, a to je voda.

Kako to funkcioniše?

„Dehidracija uzrokuje zgušnjavanje krvi. „Kada pijete puno vode, vaša krv postaje tanja i može lakše da putuje kroz vene, tako da je manja verovatnoća da će se zgrušati“, kaže profesor Mark Vajtli, vodeći venski hirurg i osnivač klinike Vajtli.

Postoje tri procesa koji mogu postaviti scenu za štetne ugruške:

  • Promene u krvi (uzrokovane hormonima, nekim lekovima i drugim faktorima)
  • Promene u protoku (ležanje bez vežbanja ili dugo sedenje
  • Promene na zidu krvnih sudova (varikozne vene)

Profesor je objasnio da je dehidracija jedna od promena u krvi zbog njene sposobnosti da zgusne krv.

„Voda je najbolja i najbezbednija, jer se apsorbuje kroz stomak i ide direktno u krvotok. Nema šećera ili drugih komponenti koje onda ometaju efekat razređivanja krvi“, tvrdi doktor.

Koliko vode treba piti dnevno?

Prema preporukama lekara, svako treba da popije šest do osam šoljica ili čaša tečnosti dnevno. „Veoma je važno da se krećete. Krv se ne zgrušava lako ako brzo teče“, dodao je stručnjak.

Koji su simptomi krvnog ugruška?

  • pulsirajući ili grčeviti bol,
  • otok,
  • crvenilo i toplota u nozi ili ruci,
  • iznenadni nedostatak daha,
  • oštar bol u grudima (može biti gori kada udišete)
  • kašljanje ili iskašljavanje krvi

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading